Osiguravatelji tvrde da su preplatili članarine, država dužna milijune

Autor: Marija Crnjak; Božica Babić , 08. veljača 2010. u 22:00

Umjesto 25 mil. kuna koliko im je naplaćeno za članarine TZ-ima trebali platiti manje od pet milijuna

Osiguravajuće kuće koje od početka prošle godine imaju zakonsku obvezu plaćanja članarine turističkim zajednicama već u prvoj godini tu su stavku višestruko preplatile i sad od TZ-a traže povrat uplaćenog novca za cijelu 2009. godinu. Do toga je došlo zbog znatnih razlika između Zakona o članarinama turističkim zajednicama koji je u primjenu ušao početkom prošle godine, te pratećeg Pravilnika i Upute za njegovu provedbu koje je Ministarstvo turizma objavilo tek krajem 2009. godine. Zakonom se, naime, propisuje da se iznos članarine određuje na temelju ukupnog prihoda osiguravatelja, dok Pravilnik i Uputa kažu da članarinu plaćaju na temelju premijskog prihoda samo nekih manje važnih vrsta osiguranja (putna, zdravstvena…), pa su turističkim zajednicama osiguravatelji 2009. uplatili znatno veći iznos od onog koji se naposljetku od njih traži.

Pobili vlastiti Zakon
Prema informacijama Poslovnog dnevnika, nerazmjer u odredbama nastao je upravo na intervenciju osiguravatelja koji su sada zadovoljni novim obračunom za razliku od turističkih zajednica koje se boje ostati bez značajnog dijela prihoda, a Ministarstvo turizma optužuju da je bez ovlasti izmijenilo Zakon. Kako se neslužbeno doznaje, nakon što je spomenuti Zakon o članarinama usvojen, i to po hitnom postupku, osiguravajuće kuće su preko Hrvatskog ureda za osiguranje podnijele Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu njegove ustavnosti. Jedan od argumenata osiguravatelja, tvrdi izvor Poslovnog dnevnika, bio je da je Zakon od naplate članarine isključio banke koje također posluju u turističkim destinacijama, odnosno imaju i više poslovnica od osiguravatelja. Nakon toga su krenuli “pregovori” na relaciji HUO – Ministarstvo turizma, ovoga puta o temi članarina, a plod te suradnje su spomenute Upute koje potpisuje državni tajnik Branko Grgić, a koje su drastično srezale članarinu koju propisuje Zakon. Kako je primjena Zakona počela prvog dana 2009., osiguravatelji su za članarinu TZ-ima lani uplatili ukupno oko 25 milijuna kuna. No prema “novom” obračunu članarina iznos koji su trebali uplatiti ne bi ukupno trebao biti veći od pet milijuna kuna. Samo Croatia osiguranje primjerice od TZ-a potražuje 5,7 milijuna kuna i već je poslalo zahtjeve za povratom novca. “Nakon što smo dopis uputili turističkim zajednicama na čije račune smo uplaćivali novac, zahtjev za povrat uputili smo i Poreznoj upravi. Očekujemo informaciju o povratu više uplaćenih sredstava”, stoji u službenom odgovoru CO. Osiguravatelji pristaju na nov izračun, no sad je problem što TZ-i trebaju vratiti novac koji je već utrošen, ali formalno nisu obvezne to učiniti jer postupak zapravo obavlja Porezna uprava. Nakon što se počela dizati buna među TZ-ima, osiguravatelji su odlučili – ne povlače zahtjev za ocjenu ustavnosti dok ne dobiju natrag preplaćeni iznos. Kako doznajemo, jedna od mogućnosti za povrat sredstava je da Porezna uprava novac naplati od Ministarstva turizma ili “sjedne” na račune turističkih zajednica. Iz Ministarstva turizma do zaključenja članka nismo dobili odgovor na pitanje na koji način će se provesti povrat sredstava te kako je uopće moglo doći do toga da se Pravilnikom derogira Zakon. Upravo za to Ministarstvo i ministra Damira Bajsa optužuje Petar Škarpa, direktor TZ Rijeka, od kojeg CO traži povrat u iznosu 597.000 kuna. Škarpa tvrdi nema nikakve osnove niti načina da TZ ispuni zahtjev CO-a, odnosno uplati sredstva za koja osiguravatelj tvrdi da su preplaćena. “Riječ je o grubom nepoštovanju Zakona o turističkim članarinama Ministarstva turizma i ministra koji je zapravo spomenutim Pravilnikom i Uputom bez ovlasti izmijenio Zakon. I ne samo to, odredbe Zakona na takav su način izmijenjene gotovo godinu dana od početka primjene Zakona”, kaže Škarpa.

Grubo kršenje Zakona
Napominje da osiguravatelji nemaju pravo potraživati novce od TZ-a jer se novac od prikupljene članarine ne nalazi na računu TZ-a, već je riječ o bruto iznosu koji se dijeli na pet strana, uključujući županijske lokalne turističke zajednice. U TZ Rijeka napominju da sredstava čiji povrat traži samo CO predstavljaju njihov prihod za tri mjeseca poslovanja te se boje da će eventualna ovrha ugroziti pripremu sljedeće sezone.

Primjer Croatia Osiguranja

Platili 598.000 kuna više
Croatia osiguranje TZ-u grada Rijeke prema Zakonu je za 2009. godinu trebalo uplatiti 605,6 tisuća kuna, što je i učinilo. Međutim, prema Uputama riječ je o tek 7,6 tisuća kuna. Stoga od Rijeke traže povrat 597,9 tisuća kuna. Kako se doznaje, TZ Pula također je dobila zahtjev od CO za povratom u iznosu od 400.000 kuna. Druge osiguravajuće kuće još nisu predale zahtjeve prema TZ-ima, no to će učiniti uskoro.

Komentirajte prvi

New Report

Close