Osiguranje od požara jedva sedam posto premije

Autor: Tomislav Pili , 27. srpanj 2017. u 22:01
Prošlotjedni požari stvorili milijunske štete/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Kod osiguranja usjeva od nepogoda premija niža do 1,5%.

Osiguranja od elementarnih nepogoda sudjeluje s gotovo simboličnim udjelima u ukupnoj bruto zaračunatoj premiji domaćih osiguravajućih kuća. Hrvatski ured za osiguranje (HUO) podsjeća kako je prošli tjedan samo na području Splita izgorjelo više od 200 hektara maslinika te 40 hektara vinograda i voćnjaka.

"Štete se broje u milijunima kuna. Sličnoj situaciji svjedočili smo i u nedavnoj prošlosti, za vrijeme velikih požara na Korčuli i Pelješcu te katastrofalnih poplava u Gunji, u kojima su ljudi izgubili imovinu koju su stjecali cijeli život", navodi se u priopćenju HUO-a. Međutim, u ukupno zaračunatoj bruto premiji u Hrvatskoj za 2016. godinu, osiguranje od požara i elementarnih šteta sudjeluje sa 6,6 posto, dok u strukturi likvidiranih šteta ta vrsta osiguranje sudjeluje s 4,1 posto.

HUO ukazuje i na važnost osiguranja poljoprivrednih usjeva i nasada sa svrhom zaštite od mogućih elementarnih i drugih nepogoda jer se radi o visoko rizičnoj proizvodnji. Osiguranje usjeva i nasada uključuje pokriće od osnovnih opasnosti, kao što su tuča, požar, udar groma. Međutim, osiguranje usjeva i nasada u ukupno zaračunatoj bruto premiji za prošlu godinu sudjeluje s 1,47 posto. Ističe se kako je svrha osiguranja imovine nadoknaditi štetu na imovini zbog nastanka osiguranog slučaja, bilo da se radi o prirodnim nepogodama, ljudskom propustu ili namjerno nanesenoj šteti.

Osim isplate u slučaju pretrpljene štete, svrha je imovinskih osiguranja i povećavanje ekonomske stabilnosti pojedinaca, ali i društva u cjelini. Što je veća zastupljenost osiguranja to je manja eventualna obveza države u nadoknadi štete i ekonomske pomoći pojedincima i poduzećima.

Komentirajte prvi

New Report

Close