Osiguranje od odgovornosti menadžera plaćaju 500.000 kn

Autor: Marija Brnić , 22. ožujak 2017. u 22:01
Perica Jukić, predsjednik Uprave HEP-a/Anto Magzan/PIXSELL

Osiguranje, tvrde iz branše, ne može biti i oslonac Perici Jukiću kod donošenja odluke o ugovoru s Inom.

Iz HEP-a su jučer službeno demantirali medijske napise kako uprava na čelu s Pericom Jukićem odbija potpisati ugovor s Inom o isporuci plina za opskrbu plinom kućanstava. U tijeku su, kažu u priopćenju, uobičajeni pregovori oko tehničkih dijelova ugovora, a njegovo potpisivanje, poručili su i premijer Andrej Plenković, te ministar financija Zdravko Marić kao jedini član skupštine dioničara, bit će provedeno u predviđenom roku, dakle u narednih tjedan dana.

Do tada će u Vladi proanalizirati moguće negativne posljedice za HEP, pa Marić traži od javnosti još malo strpljenja. No, netom prije medijskog pripetavanja Uprave i Vlade oko zaključivanja ugovora za koju uprava tvrdi da će HEP-u nanijeti gubitak, HEP je s Triglav osiguranjem zaključio policu osiguranja od menadžerske odgovornosti. Postupak natjecanja pokrenut je još jesenas, puno prije nego je Vlada utvrdila da je HEP kao opskrbljivač na veleprodajnom tržištu dužan opskrbljivačima za kućanstva prirodni plin prodavati po cijeni od 18,09 lipa po kilovatsatu.  Prema javno objavljenim podacima, HEP-u su se s ponudama javile tri osiguravateljske kuće, no Croatia i Uniqua osiguranje odbijene su zbog odudaranja od traženih uvjeta za police osiguranja.

Za uslugu osiguranja od menadžerske odgovornosti Triglav osiguranju HEP plaća 534 tisuće kuna za dvogodišnje osiguranje. Nije poznato koliki je ukupni iznos štete u slučaju HEP-a pokriven ovim ugovorom, no sama polica, tvrde iz osiguravateljne branše, ne može biti i oslonac Perici Jukiću kod donošenja odluke o tome hoće li potpisati ugovor s Inom ili ne. Polica osiguranja odgovornosti menadžmenta tek se posljednjih godina počinje intenzivnije koristiti u hrvatskom korporativnom svijetu, a upravama zapravo daje sigurnost kod donošenja odluka jer im se, među ostalim, osigurava osobna imovina i pokriva naknadu štete i odvjetničkih troškova u slučaju eventualnih sudskih postupaka pokrenutih zbog njihovih odluka.

Te su police odavno profesionalni standard unutar Eurozone, jer menadžeri koji preuzimaju profesionalni rizik za potencijalnu štetu odgovara i ukupnom osobnom imovinom.  Takav instrument osiguranja ne ekskulpira nikoga od štete koju se utvrđuje kroz pravni ili arbitražni postupak, međutim, pruža sigurnost menadžeru, ali i štiti i poduzeće od momentalnih efekata koje takvi postupci mogu prouzročiti, ističe glavni menadžer Hrvatske udruge menadžera CROMA Esad Čolaković. No, nije uvjeren da bi se i u slučaju Perice Jukića ovaj oblik osiguravateljne zaštite mogao aktivirati. Iz onoga što je javno dostupno o spornom ugovoru Čolaković zaključuje da je uprava ne smije potpisati ako je smatra štetnom, a ako se na nju pritišće, jedino razumno postupanje je ponuda ostavke.  

Postupak sklapanja ugovora s Inom, podsjetimo, još nije potpisan jer, prema informacijama iz samog HEP-a Jukićeva uprava ne želi staviti potpis tvrdeći da bi time učinili po zakonu o trgovačkim društvima potencijalno kazneno djelo.  U međuvremenu, objavljeno je i kako stav Uprave dijeli i Nadzorni odbor, te lopticu prebacuje Zdravku Mariću, odnosno skupštini. Sam Marić, prema tim izvorima, također ne želi preuzeti odgovornost, te će odobrenje ugovora, čini se, ići na dnevni red Vlade.

Tim scenarijem, smatra Čolaković, Perica Jukić može imati osnove za potpis ugovora jer bi odgovornost za eventualne loše posljedice preuzela Vlada. No, ako je posrijedi doista razmimoilaženje vlasnika i direktora tvrtke, menadžeri savjetuju samo jedan izlaz, a to je promjena uprave, odnosno ili njezin opoziv, ili njezina ostavka. Praksa ugovaranja polica osiguranja od loših odluka svojih menadžera najčešće, prema dostupnim informacijama, koriste uprave i članovi nadzornih odbora koji dolaze iz inozemstva, a posebice u financijskom sektoru. U javnom sektoru, koliko je poznato, osiguranje odgovornosti uprava nije još uvijek uhodana praksa. Međutim, točan broj državnih tvrtki koje primjenjuju taj instrument nismo dobili iz nadležnog Ministarstva državne imovine, koje navodno upravo prikuplja informacije o financijskoj i korporativnoj slici strateških tvrtki iz državnog portfelja, a u kojima bi se trebao utvrditi i taj podatak. Prema dosad  objavljenim informacijama, police osiguranja odgovornosti menadžmenta koriste još samo HAC-ONC, s time da je u njihovom slučaju, osim članova uprave, njima pokrivena i odgovornost drugih zaposlenika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close