Osigurani besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce

Župan Kožić i pjevač Ivan Zak iznenadili su učenike obnovljene Područne škole Desinec Župan Kožić i pjevač Ivan Zak iznenadili su učenike obnovljene Područne škole Desinec

Kapitalna izgradnja u školstvu i besplatni udžbenici samo su neke od mjera demografske politike.

Prvog dana školske godine 2018./2019. sve učenike osnovnih škola na području Zagrebačke županije, njih 25.523, u školskim klupama dočekali su besplatni udžbenici za koje je Zagrebačka županija izdvojila 12 milijuna kuna.

Radi se osnovnom paketu udžbenika, dok su mnogi gradovi i općine, u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima, osigurali sredstva za nabavu dopunskih nastavnih sredstava - poput radnih bilježnica, atlasa, likovnih mapa - za učenike sa svog područja.

"Besplatni udžbenici financijski su rasteretili roditelje i samo su jedna u nizu mjera kojima Zagrebačka županija nastoji pružiti što kvalitetnije i dostupnije obrazovanje na svom području", istaknuo je župan Stjepan Kožić dodavši kako samo u ovoj godini preko 150 milijuna kuna, odnosno 40 posto izvornog proračuna, ide upravo preko Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu. Prvi dan škole u Zagrebačkoj županiji tradicionalno je rezerviran za otvorenje novih ili obnovljenih školskih objekata.

Tako je 66 učenika Područne škole Desinec u blizini Jastrebarskog dočekala u potpunosti energetski obnovljena 130 godina stara škola. Radi se o investiciji vrijednoj 2.990.962 kuna za koju je Zagrebačka županija osigurala 2.199.982 kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj povučeno je 512.144 kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je 278.836 kuna. "Do sada je energetski razred ove škole bio D, a nakon što smo sanirali krov, zamijenili fasadnu stolariju i samu fasadu te ugradili kotlovnicu na biomasu, očekivani energetski razred bit će B", izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te pobrojao najnovije projekte u školstvu.

"Ljeto je bilo radno, ali su zato završeni radovi na energetskoj obnovi OŠ Dubrava i na dvorani OŠ Braće Radić u Kloštar Ivaniću, a uskoro očekujemo i svečano otvorenje OŠ Bistra i OŠ Kupljenovo. U tijeku je postupak javne nabave za energetsku obnovu OŠ Sveta Nedelja i PŠ Kerestinec koje su dobile značajnu EU potporu, 4,7 milijuna kuna zajedno", rekao je Kožić.

"Zahvaljujući 30 milijuna kuna vrijednoj investiciji Zagrebačke županije, s početkom ove školske godine trosmjenska nastava u OŠ Bistra otišla je u povijest. Škola je dograđena s gotovo 1600 kvadrata, a od vanjskih izvora financijska pomoć je došla jedino od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i to u iznosu od milijun kuna", rekao je Kožić te dodao da je kapitalna izgradnja u školstvu samo jedna od mjera kojima se potiče demografska politika na području županije, zadržava mlade obitelji na ruralnim područjima i stvaraju jednaki uvjeti školovanja za sve. 

Komentari (1)
  • bugs
    bugs 22:17 27.9.2018.

    Koja je ovo komedija od države, da gradovi osiguravaju knjige umjesto ministarstvo na razini države. Ovako se dešava da oni koji imaju puno, kao zagreb jos omoguce besplatne knjige, a siromasi gradovi i građani jos moraju sami platiti,,mah, koji je problem bio prije kad su se knjige prebacivale generacijama…..

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!