Oscar za poduzetnike od ove godine i u Hrvatskoj

Autor: Agencija VLM , 30. rujan 2014. u 17:29
I Emil Tedeschi će biti u žiriju (Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)

Tko je najbolji odlučit će nezavisni peteročlani žiri – Nenad Bakić, Saša Cvetojević, Vedrane Jelušić Kašić, Lajoš Žager i Emil Tedeschi.

Utrka za EY Poduzetnika godine od sutra se održava i u Hrvatskoj. Za najprestižniju svjetsku nagradu, svojevrsnog globalnog Oscara za poduzetnike, kojega konzultantsko revizorska tvrtka Ernst & Young dodjeljuje već 28 godina u više od 60 najrazvijenijih zemalja koje čine 90% svjetske ekonomije, hrvatski se poduzetnici mogu prijaviti do 21. studenog.

Tko je najbolji među njima odlučit će nezavisni peteročlani žiri – poduzetnici i investitori Nenad Bakić i Saša Cvetojević, direktorica EBRD-a Vedrane Jelušić Kašić, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Lajoš Žager te predsjednik žirija, ujedno i predsjednik uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi – a nakon što 19. ožujka iduće godine pobjednika proglase na “lokalnoj” razini, naj hrvatski poduzetnik u lipnju će sudjelovati i u finalu svjetskog izbora u Monte Carlu.

– Cilj nam je pridonijeti izgradnji boljeg poslovnog okruženja, razvoju pozitivne poduzetničke klime, nagraditi i promovirati kvalitetne i uspješne poduzetničke prakse te najuspješnijima pomoći u prezentaciji njihovog poslovanja na nacionalnoj i globalnoj razini, kazao je Berislav Horvat, Country Managing Partner Ernst&Younga Hrvatska. Naglašava kako se traže poduzetnici, a ne menadžeri, ljudi koji imaju značajan vlasnički udio u tvrtki i njome rukovode najmanje dvije godine ili su suvlasnici dioničkog društva i imaju mogućnost utjecanja na donošenje odluka, poduzetničkog su duha, inovativni, strateški usmjereni, imaju osobni integritet te nezaobilazne financijske rezultate.

– Puno ih je u Hrvatskoj među nama uspješnih, čak i globalno, i rade dobar posao za društvo, a uopće ne znamo za njih. To želimo promijeniti – objašnjava Horvat, ističući kako nagrada nije novčana.

Dapače, ništa ne košta ni prijavljivanje poduzetnika, koje mogu predložiti i drugi, niti imaju kakvih drugih obveza i troškova, a benefiti su brojni. Pobjednik će u Monte Carlu u nekoliko dana imati mogućnosti razmijeniti iskustva i s drugim najboljim svjetskim poduzetnicima i povezati se da postanu i bolji i veći. Prije nekoliko godina za poduzetničkog je Oscara u Monte Carlu konkurirao i Finac Mikael Hed, CEO Rovio Entertainmenta i tvorac popularne igrice za mobilne uređaje Angry Birds, dok je lanjski pobjednik, primjerice, Hamdi Ulukaya iz tvrtke Chobani koja je prije sedam godina na američko tržište lansirala najprodavaniji grčki jogurt i danas ostvaruje godišnji prihod veći od 3 milijarde dolara i izvozi ga i u Australiju i Veliku Britaniju.

Svi zainteresirani poduzetnici više informacija o projektu EY Poduzetnik godine te mogućnostima prijave mogu saznati na internet stranici http://www.ey.com/hr/eoy ili se direktno javiti putem elektroničke pošte: poduzetnik.godine@hr.ey.com .

Komentirajte prvi

New Report

Close