Osam godina, devet mjeseci i devet dana bez rješenja

Autor: Suzana Varošanec , 06. studeni 2014. u 22:00
Tvornica Dalma/Nino Strmotić/PIXSELL

Ustavni sud usvojio tužbu zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, te trojci podnositelja tužbe dosudio 46,6 tisuća kuna novčane naknade.

U desetke milijuna kuna koje država svake godine isplaćuje zbog kršenja ustavnog prava na donošenje sudske odluke u razumnom roku tekuću godinu neće opteretiti i oni troškovi koji proizlaze iz odluka ustavnih sudaca donesenih u zadnjem kvartalu.

Takav je i najnoviji slučaj novčane satisfakcije troje tužitelja Dalme, a naknada koju im država treba isplatiti iznosi nešto preko 46.000 kuna. Biti će prevaljena na 2015. godinu jer, kako to navode ustavni suci, naknada iz državnog proračuna isplatit će se u ovom slučaju u roku od tri mjeseca od dana podnošenja zahtjeva Ministarstvu pravosuđa. Slučaj Dalme, osim radnicima, zanimljiv je i raznim institucijama – Državna revizija iznijela je niz primjedbi na zakonitost postupka pretvorbe i privatizacije.

 

6mjeseci

maksimalni rok u kojem sud u Splitu mora donijeti odluku

Nakon toga prometnuo se i u ovu dugotrajnu parnicu, zanimljivu i zbog niza tužbenih zahtjeva protiv Dalme, Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) i Republike Hrvatske. Ustavni sud ih je sve pobrojao: od zahtjeva za utvrđenje ništavim odluke upravnog odbora o pretvorbi Dalma Holdinga u dioničko društvo i utvrđenja ništavim rješenja HFP iz 1993. o davanju suglasnosti na provedbu pretvorbe do upisa promjene vlasnika nadalje.

Po odluci koju su jednoglasno donijeli ustavni suci Trgovački sud u Splitu dužan je sad svoju odluku donijeti u najkraćem mogućem roku, a ne duljem od šest  mjeseci. Što se duljine te parnice tiče, do odluke ustavnih sudaca on je trajao ukupno osam godina, devet mjeseci i devet dana. U konkretnom slučaju suci su rekli da je riječ o složenijem predmetu, međutim, ta činjenica ne može opravdati dugotrajnost postupka, dok su za visinu naknade uzeli u obzir i okolnosti predmeta i gospodarske i socijalne prilike u državi.

Komentirajte prvi

New Report

Close