Orešković: Mirna je u stečaju jer je Linić imao skrivene interese

Autor: Božica Babić, Suzana Varošanec , 16. veljača 2014. u 22:00
Šimo Orešković, predsjednik PPDIV-a/ Nikola Cutuk/PIXSELL

Koprivnička kompanija bi rado u rovinskoj Mirni proizvodila brend konzervirane ribe Eva.

Rovinjskoj Mirni iz sastava propale varaždinske grupacije Fima Milana Horvata iscurilo je vrijeme za predstečajnu nagodbu, pa je stečaj neizbježan.

U stečaju će dosadašnji vlasnici biti najveći gubitnici, a predsjednika Uprave Sašu Krobota, bivšeg direktora Geneze koji je isforsirao Genezino preuzimanje Mirne (u suradnji s Gradom Rovinjom) protiv volje države kao ključnog vjerovnika i po planu koji je mimo zakona, zamijenit će stečajna uprava. Stečaj je zapravo najveći apsurd – za tvrtku postoje ozbiljni kandidati, a pokazuje se da on slijedi kao kazna kada po Linićevu zakonu dužnik ide mimo dogovora s vjerovnicima. 

 

2000tona

konzerviranih proizvoda nudila je Podravka lani Mirni

Neistine iz ministarstva
Predsjednik sindikata PPDIV-a Šimo Orešković ne skriva gorčinu s ovakvim raspletom višegodišnje agonije u koju je Mirna gurnuta. "Tri dana prije posljednjeg ročišta održanog 13. veljače razgovarao sam s zamjenikom ministra financija Borisom Lalovcem koji mi je ustvrdio kako više nema nikakvih problema, glasovat će za i predstečajna nagodba bit će zaključena. Sedam mjeseci trajala je trakavica oko Mirne, na ročište održano prije mjesec dana nije došao nitko ni iz Ministarstva financija, ni Porezne uprave ni Hrvatske poštanske banke. Izmijenjeni plan nagodbe bio je dostupan punih osam dana i opet nitko nije reagirao. Izgleda kao da su svi spavali zimski san što je totalno neozbiljno i neodgovorno. Mogu sada pričati što hoće, no glasajući protiv nagodbe Ministarstvo financija ruši vlastiti zakon i time definitivno potiče dvojbe o skrivenim interesima," izravan je Orešković. Proziva ministra Slavka Linića zašto on nije izradio plan i ponudio ga Upravi Mirne po principu "uzmi ili ostavi" kako je to napravio za zadarsku Adriu.Kandidati kojima je Mirna izmakla u predstečaju moći će se u stečaju natjecati za preuzimanje poslovanja i imovine.

Odbijena suradnja  
Interes za Mirnu ponajprije ima Podravka, ali ne samo stoga što je svojedobno kreditirala Fima grupu sa 80,6 milijuna kuna zbog čega ima upisano založno pravo na 54 posto dionica Mirne, a za još 10 posto traje spor, već i radi činjenice da su i prošle godine pokušali dogovoriti poslovnu suradnju zakupom proizvodnih kapaciteta. Podravka je s godišnje 3000 tona najveći izvoznik konzerviranih ribljih prerađevina pod brendom Eva. Nemaju vlastita postrojenja već proizvodnju ugovaraju kroz uslugu pa su lani kroz tender za 2000 tona pokušali dogovoriti suradnju kroz koju je Mirna mogla popuniti kapacitete, povećati zaposlenost i ojačati poslovanje. Iako kao založni vjerovnik drže većinski udjel u Mirni i unatoč pozivu za suradnju, kažu u Podravci, na drugoj strani nije bilo volje za partnerstvo. Bilo je kontakata između predstavnika dviju kompanija, ali tijekom samog predstečaja, tvrde, nije moglo doći do izravnog uključivanja Podravke mimo volje Mirnine Uprave. S adrese rovinjske kompanije stižu pak potpuno oprečni tonovi. "Jedina ponuda koja je dostavljena u zakonskom roku je grada Rovinja i Geneze dok je ponuda dioničara Radovana Pavelića dostavljena s kašnjenjem od deset dana. Uprava Mirne stoga ni jednu drugu ponudu osim one o kojoj se glasalo (grad Rovinj i Geneza) nije mogla uzeti ni u razmatranje, a svi zainteresirani imali su sedam mjeseci vremena da dostave svoje ponude," iznosi Saša Krobot, predsjednik Uprave Mirne. 

 

100milijuna

kuna treba investirati u Mirnu

Argumenti Mirne
"Uprava i nadzorni odbor Mirne pokušavali su u nekoliko navrata dogovoriti sastanak s Upravom Podravke, no u Koprivnici nisu bili zainteresirani. To možemo potkrijepiti pismom korespodencije s Podravkom," tvrdi Krobot i navodi da se Mirna nije javila na tender Podravke zato što nema tehničke mogućnosti za izradu konzervi koje je Podravka u tenderu tražila.Pojavi li se u stečaju kupac čiji je interes doista nastavak proizvodnje u Mirni, neovisno jesu li to Geneza i lokalna vlast, Podravka, dioničar Pavelić ili netko četvrti morat će u proizvodni ciklus kratkoročno investirati oko 20, a dugoročno i do 100 milijuna kuna. U Podravci su navodno voljni uključiti se u taj investicijski projekt jer preradu ribe, kroz brend Eva vide kao svoj strateški biznis.  

Komentari (4)
Pogledajte sve

…Saša Krobot, predsjednik Uprave Mirne odgovara HANFI 14. 02 ’14.) – Uprava Mirne,niti Fina, niti Nagodbeno Vijeće u 210 dana nije dobila ponudu Podravke niti je Podravka na bilo koji način iskazala interes da bude strateški partner Mirne.d.d. Ova rečenica puno govori o tobože skrivenim interesima Min. Financija.
U Saboru je opozicija protiv predstečajnih nagodbi. Takovo se razmišljanje primijetiti i na državnoj televiziji – svakodnevno. Sada kad još jedna tvrtka (kao i Dioki) koja ima perspektivu odlazi u stečaj, onda se kuka. U ovim ‘hajkama’ više se ne zna što je nacionalno tj. za Hrvatsku dobro. Medijima je osnovna hrana prosipati ‘crnilo’ (Anton Kovačev), ometati izabranu vlast i otežavati ekonomsku situaciju u RH. Franjo bi na ovo rekao: ‘kibi – dabi’ (ma što to dobro/loše značilo).

Velika je lova i veliki interesi u kombinaciji….Podravka Liniću i nije baš mila(tamo su mirovinci)….ali Adris isto radi s ribom, a i bliže je, a i CO-je odradio po Linićevoj uputi…..Trst je blizu….za otvaranje računa!

Ili vas je nanjušio? Odmah se vidi da je ekipi iz priče primarna proizvodnja. Kaj veli Miroslav iz Hercegovine? [emo_plazi] I kako ekipa zagrize na srcedrapajući naslov….

Ovo je daleko najgora odluka ministra financija i iz Crne rupe se vidi da se radi o vrijednosti zemljišta uz more, a ne racionalnoj odluci. Tvrtka zapošljava ljude (250 komada), izvozi 80% proizvodnje, zapošljava hrvatske ribarice, kupuje hrvatske limene kantice, itd.

Zašto nisu bacili u stečaj EPH koji ne predstavlja nikakvu korist Republici Hrvatskoj.

Ovako će EPH i dalje dezinformirati hrvatsko pučanstvo, što govori da bi stečajem Hrvatska puno dobila. Ovako će 250 ljudi na burzi primati naknadu za nerad, nitko neće otkupljivati ribu s hrvatskih koćarica, tako da će i koće propasti. Jako kvalitetna odluka.

New Report

Close