Orešar oslobođen optužbi, moguća nagodba s Hypom

Autor: Suzana Varošanec , 22. kolovoz 2017. u 13:47
Bruno Orešar/S. M. /PIXSELL

Državno odvjetništvo u Klagenfurtu obustavilo istražni postupak u kojem su ‘češljani’ kreditni odnosi bivše Hypo grupe i Hotela Novi, propale turističke tvrtke koja je unazad nekoliko godina završila u stečaju.

Pravna satisfakcija nakon dvogodišnje istrage dolazi iz Austrije za osumnjičene hrvatske biznismene – Brunu Zvonimira Orešara, Gordana Širolu i Darija Kožula, a procjenjuje se da će to pozitivno utjecati na njihovo hotelsko poslovanje.  

Naime, kako je upravo objavljeno, Državno odvjetništvo u Klagenfurtu obustavilo je istražni postupak u kojem su 'češljani' kreditni odnosi bivše Hypo grupe i Hotela Novi, propale turističke tvrtke koja je unazad nekoliko godina završila u stečaju, ali ima udjel od 26% u istoimenoj sestrinskoj tvrtki koja posluje u predstečaju. Kako se nagađa, zaključena istraga može ubrzati nagodbu između tvrtke i bivše banke za koju se neslužbeno i doznaje da je u procesu koji se približava pozitivnom ishodu.

 

40 milijuna

€ sporan je bio kredit za ulaganje u Hotel Novi

U slučaju kreditiranja turističkog projekta Hotela Novi austrijski istražni postupak obustavljen je, kako stoji u priopćenju, zbog nedostatka dokaza o namjeri oštećivanja za sve navedene u postupku. Istragom je obuhvaćeno i 20-ak Austrijanaca (uključujući i bivše čelnike banke), a doznaje se da je Orešar ispitivan u Austriji desetak puta. U sklopu efekata na poslovanje Orešara poznavatelji tvrde da će to pogurati stvari prema nagodbi koja navodno uključuje dogovor kako da se zapravo sva međusobna optuživanja stave ad acta.

Pretpostavka toga navodno je i povlačenje Orešarove i Široline tužbe protiv sljednice Hypo banke za naknadu štete u iznosu od oko milijardu kuna. Sam Orešar bio je jučer nedostupan za komentar, dok je Širola samo naveo da nije u poziciji da komentira. Inače, u navedenom predmetu dokazan je strogo poslovni odnos čime su odbačene sumnje u izvlačenje novca iz tvrtke preko kredita u ukupnom iznosu od oko 40 milijuna eura što je sad već pravomoćna potvrda austrijske strane da je bio namjenski utrošen u gradnju i uređenje hotela Novi.

Komentirajte prvi

New Report

Close