Optužnica protiv Žužića za utaju 47,6 milijuna kuna poreza

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. kolovoz 2015. u 08:44
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Željko Žužić je zbog sumnje u financijske malverzacije bio uhićen krajem 2013. godine, a u pritvoru je proveo tri mjeseca.

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Željka Žužića (57), vlasnika trgovačkog centra Solidum, kojeg tereti da je nizom financijskih malverzacija u razdoblju od 2007. do 2010. godine izbjegao plaćanje 47,6 milijuna kuna poreza koje je dugovao državi, i da je na nezakonit način stekao nekretnine u vrijednosti oko 437 milijuna kuna.

Državno odvjetništvo RH u ponedjeljak je na svojim internetskim stranicama objavilo da je ŽDO u Zagrebu podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1958.) zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, ne navodeći ime okrivljenika, a prema pisanju medija, riječ je o poznatome velikogoričkom tajkunu 57-godišnjem Željku Žužiću.

Okrivljenika se tereti da je od 2007. do 7. prosinca 2010., u Zagrebu, Velikoj Gorici i Petrinji, kao osnivač i direktor jednog trgovačkog društva – u nakani da se značajno materijalno okoristi stjecanjem imovine tog društva kojom je bio obvezan podmiriti porezne dugove društva u proračun Republike Hrvatske u iznosu od 47,651.779,94 kuna – obustavio poslovanje tog trgovačkog društva tako što je poslovnu djelatnost i novčani promet prenio na druga tri svoja trgovačka društva, kako bi nastupila nelikvidnost i blokada žiro-računa tog društva, koja je i nastupila 5. rujna 2007., navode iz DORH-a

Okrivljenik je potom s navedenim društvom kao dužnikom, radi osiguranja svojih privatnih potraživanja u ukupnom iznosu od 29,113.358,00 kuna, sklapao sporazume o osiguranju novčane tražbine prijenosom vlasništva na nekretninama i poslovnim udjelima u vlasništvu tog društva na sebe – i to u vrijednosti od ukupno 436,667.879,39 kuna, uz ugovaranje obveze društva da dugove vrati u kratkom roku, iako kao direktor navedenog društva, ta potraživanja nije kanio podmiriti u novcu, ističe DORH.

U tom cilju u sporazumima je bilo određeno da se, u slučaju da društvo zakasni s ispunjenjem sporazumom osigurane tražbine, on kao vjerovnik ima pravo naplatiti iz prodaje nekretnina i poslovnih udjela, odnosno steći vlasništvo na njima.

Po dospijeću potraživanja okrivljenik nije zatražio prodaju nekretnina ni poslovnih udjela društva radi namirenja svog potraživanja, već se, koristeći mogućnost iz sklopljenih sporazuma, kao direktor društva očitovao da su zbog nepodmirenja duga ispunjene pretpostavke da se nekretnine prenesu u njegovo privatno vlasništvo.

Na temelju toga je po osnovi osobnog potraživanja prema društvu u iznosu od 29,113.358,00 kuna, postao vlasnikom nekretnina tog društva u vrijednosti od 437,108.879,39 kuna, ističu iz DORH-a.

Slijedom navedenog okrivljenika se tereti da se okoristio na štetu Republike Hrvatske izuzimanjem imovine tog trgovačkog društva, u iznosu od 47,651.779,94 kuna, u kojem je bio dužan podmiriti porezne obveze, dodaje se u priopćenju.

Željko Žužić je zbog sumnje u financijske malverzacije bio uhićen krajem 2013. godine, a u pritvoru je proveo tri mjeseca. Nakon toga je postao ključni svjedok, ali i suoptuženik Marine Lovrić Merzel kojoj je navodno dao 100.000 eura mita kako bi njegova tvrtka pobijedila na natječaju kojim se nudilo vlasništvo nad 50 posto udjela u Cestama Sisak.

Komentirajte prvi

New Report

Close