Optimizam građana u blagom porastu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2013. u 13:47
Thinkstock

Petina građana (20 posto) ili 10 posto manje nego u prethodnom istraživanju provedenom u prosincu prošle godine, prognozira znatno gore gospodarsko stanje u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci.

Optimizam hrvatskih građana u pogledu financijske situacije njihovih kućanstava i općeg gospodarskog stanja u zemlji u blagom je porastu, ali ukupna slika i dalje nije najbolja, pokazuju rezultati istraživanja Centra za istraživanje tržišta GfK provedenog na uzorku od tisuću građana tijekom rujna, u sklopu istraživačkog projekta Barometar/Potrošačka klima.

Petina građana (20 posto) ili 10 posto manje nego u prethodnom istraživanju provedenom u prosincu prošle godine, prognozira znatno gore gospodarsko stanje u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci.

Da će biti malo gore smatra 31 posto, isto kao u prethodnom istraživanju. Onih pak koji misle da će ostati isto je 37 posto naprema 23 posto iz prosinca 2012., a malo bolje gospodarsko stanje očekuje 10 posto anketiranih (u prethodnom istraživanju sedam posto).

U odnosu na prethodno istraživanje smanjuje se broj onih koji očekuju pogoršanje financijske situacije u sljedećih godinu dana (prosinac 2012. – 42 posto, a rujan 2013. – 29 posto), dok je veći broj onih koji očekuju da će im financijska situacija u idućoj godini biti jednaka sadašnjoj (49:36 posto).

Blaga većina anketiranih (53 posto) ne očekuje promjenu svoga financijskog stanja, 14 posto očekuje napredak, a 29 posto strahuje od srozavanja osobnih financija.

Velika većina građana u Hrvatskoj očekuje rast cijena u idućih 12 mjeseci (85 posto), a više od dvije trećine očekuje i rast nezaposlenosti.

U odnosu na prosinac 2012. godine, veći je broj građana koji na trajna dobra u sljedećih 12 mjeseci planiraju trošiti kao i do sada (njih 50 posto), dok se smanjio broj onih koji planiraju trošiti manje nego do sada (50:37 posto).

Iako se povećava optimizam među hrvatskim građanima u pogledu njihovih financija, pada nezaposlenosti i rasta cijena, ipak ih još uvijek najveći dio drži kako jedva spaja kraj s krajem – 48 posto u odnosu na 46 posto u prosincu. Gotovo nepromijenjeno je stanje i u pogledu mogućnosti štednje pri čemu ih 27 posto ocjenjuje da može "staviti nešto sa strane", a 12 posto izjavljuje kako se mora zadužiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close