Opskrbljivači postavili ultimatum: Odlazimo s tržišta, a struja će poskupjeti 30 posto

Autor: Poslovni.hr , 04. prosinac 2016. u 11:17
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Dok Vlada traži rješenje kojim bi spriječila poskupljenje struje zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije (OIE) od 1. siječnja iduće godine, pljušte međusobne optužbe interesno suprotstavljenih proizvođača i trgovaca strujom.

Njihov je cilj, očito, utvrditi pozicije uoči Vladinih odluka, odnosno utjecati na to da se teret poskupljenja naknade za OIE, koja bi sa sadašnjih 3,5 lipa za kilovatsat trebala skočiti na 12 lipa, prebaci na nekog drugog.

Tako su opskrbljivači električnom energijom, predvođeni njemačkim RWE-om, u četvrtak zaprijetili odlaskom s tržišta ako ih se obveže da otkupljuju struju od vjetroelektrana i solarnih elektrana po cijenama koje odrede proizvođači, piše Slobodna Dalmacija.

Iako 1. siječnja iduće godine treba na snagu stupiti propis koji ne predviđa obvezan otkup struje iz elektrana na sunce i vjetar, opskrbljivači su "nanjušili" da će Vlada mijenjati taj propis kako bi udovoljila, prije svega, vlasnicima vjetroelektrana

"Pozivamo Vladu da ne mijenja odredbe Zakona o obnovljivim izvorima energije te time opskrbljivačima ponovno nametne obvezni otkup energije iz obnovljivih izvora energije po tri puta višim cijenama od tržišnih. Ta bi odluka bila vrlo štetna za cijelo tržište električne energije te bi posljedično dovela do značajnog rasta cijena električne energije za krajnje korisnike", upozorio je predsjednik Uprave RWE-a Zoran Miliša.

On je podsjetio na to da su od liberalizacije tržišta opskrbom električnom energijom, odnosno otkako je HEP Opskrba dobila konkurenciju, cijene struje pale za 30 posto.

"U javnosti se namjerno plasiraju netočne informacije da opskrbljivači strujom ostvaruju ekstra profit, dok mi zapravo poslujemo s minimalnom dobiti ili gubitkom. U isto vrijeme, proizvođači iz obnovljivih izvora imaju zajamčene enormne profite, a zapošljavaju nekoliko ljudi, dok hrvatski opskrbljivači zapošljavaju tisuću ljudi", komentirao je predsjednik Uprave "Proenergyja" Marko Ćosić.

Opskrbljivači su, prema iznesenim stavovima Ćosića i Miliše, spremni podnijeti povećanje naknade za OIE na najviše šest lipa u idućoj godini. Izračunali su da bi zajamčeni otkup "zelene" energije po 12 lipa za kilovatsat značio godišnji trošak za opskrbljivače od milijardu i 200 milijuna do milijardu i 500 milijuna kuna.

"Gledajući razdoblje od 10 do 15 godina, građani Republike Hrvatske subvencionirali bi proizvođače iz OIE-a s 15 do 20 milijardi kuna. Za taj novac moglo bi se izgraditi deset peljeških mostova! Hrvatski građani i industrija ne smiju plaćati enormne iznose za subvencioniranje sumnjivo ugovorenih poslova",  optužuje Zoran Miliša, podsjećajući kako su se u javnosti u više navrata iznosile sumnje u pogodovanje proizvođačima "zelene energije".

Ako se ustraje na obveznom otkupu "zelene energije" po cijenama koje odrede proizvođači, na tržištu opskrbe mogao bi ostati samo HEP, tvrdi Miliša. Dodajući kako bi to onda cijene za građane vratilo na razine prije razvitka konkurencije.

Proizvođači iz OIE-a, s druge strane, optužuju opskrbljivače da će oslobađanjem od obveze otkupa "zelene energije" iduće godine ostvariti profit od 400 milijuna kuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve


isti scenarij napravljen u španjoloskoj i portugalu
seronje koje su to omogućili treba kazneno goniti

ovi što se kunu i zazivaju druga Tita, završili bi u njegovo vrijeme , zbog ovakvih stvari, pred streljačkim vodom

isti scenarij napravljen u španjoloskoj i portugalu
seronje koje su to omogućili treba kazneno goniti

New Report

Close