Oprezno: Akcija pojačanog nadzora vozila i vozača za vikend i ‘nulta tolerancija’ za jedan prekršaj

Autor: Poslovni.hr , 27. prosinac 2019. u 09:01
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Iako su blagdani policija na području Hrvatske i dalje nastavlja s pojačanim nadzorom vozila i vozača pogotovo vezano uz upotrebu alkohola, zato budite oprezni u prometu.

Neke policijske uprave najavile su pojačane akcije i za blagdane, poput PU zagrebačke, a neke su i izdale niz savjeta kako se ponašati u prometu, poput PU međimurske.

'U noćne sate tijekom vikenda, od 27. do 30. prosinca, na području Policijske uprave zagrebačke provest će se preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača usmjerena prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, a to su: prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenje dopuštene brzine, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela u vožnji te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća', najavili su iz PU zagrebačke.

'U adventskom razdoblju očekuje se veći broj sudionika u prometu, a nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, stoga je potrebno pridržavati se prometnih pravila. Policijski službenici Policijske uprave međimurske će do kraja 2019. godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.
 
Prometni uvjeti na cestama

Tijekom predstojećeg vikenda, očekuju se promjenjive vremenske prilike, ali uglavnom s temperaturama u plusu, pa se u prometu očekuje veći broj pješaka, biciklista, ali i vozača mopeda i motocikla, od kojih jedan dio i u noćnim uvjetima, posebice na u zonama središta gradova i trgovačkih centara.

Vezano uz smanjenu vidljivost zbog ranijih noćnih uvjeta, ali i moguće magle zbog veće vlage i viših temperatura, podsjećamo na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojom je propisano da i za vrijeme vožnje danju, na motornim vozilima, u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka naredne godine, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Vožnja s upaljenim svjetlima za vozače mopeda i motocikala obavezna je tijekom cijele godine.

Vidljivost pješaka i biciklista

Prelaskom na zimsko računanje vremena, noćni uvjeti vožnje započeli su ranije, međutim istovremeno, u tim ranim noćnim satima na cestama još je dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem.

Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:

pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, 
vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Najteže prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna na području Republike Hrvatske, dogodilo se nekoliko prometnih nesreća s najtragičnijim posljedicama – smrtno stradalim osobama.
Nesreće su se dogodile na način da su vozači izgubili nadzor nad vozilom, a zatim sletjeli vozilom s kolnika ili vozilom prešli na suprotnu stranu kolnika i sudarili se s vozilom koje je dolazilo iz suprotnog smjera. Vozači su griješili iz razloga što su se kretali brzinom neprimjerenom uvjetima na cesti, nepropisnom brzinom, odnosno vršili nepropisno pretjecanje vozila.
Stoga je potrebno ponovno upozoriti vozače da: u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje; ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku), da poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.)

Božićni i novogodišnji blagdani

Potrebno je osvrnuti se i na nadolazeće božićne i novogodišnje blagdane tijekom kojih se očekuje pojačan promet na graničnim prijelazima te glavnim i lokalnim prometnicama diljem Republike Hrvatske. Također se očekuje i povećan broj stranih državljana, koji su odabrali Hrvatsku za posjet adventima koji se obilježavaju u sve više gradova, odnosno kao svoju novogodišnju destinaciju. U takvim prilikama se očekuje i stvaranje većih gužvi pa pozivamo sve građane da i u takvim uvjetima budu strpljivi, međusobno tolerantni, ali i da prije svega poštuju prometne propise.
 
Praznično raspoloženje i vožnja pod utjecajem alkohola

Naposljetku, svjesni smo da je razdoblje prazničnog raspoloženja, zbog čega jedan dio građana konzumira alkoholna pića, ali nakon toga nažalost i sjedaju za upravljač vozila. Ovom ih prilikom upozoravamo, da to ne čine, jer u današnje vrijeme, kada postoje razne alternative: javni prijevoz, taksi službe, međusobni dogovor tko će ostati trijezan i voziti kući ostatak društva i sl., znači brojne mogućnosti, onda niti jedan razlog za vožnju pod utjecajem alkohola ne može biti opravdan. U tom smislu i policija će prema takvim vozačima, koji imaju nedopuštenu koncentraciju alkohola, imati nultu toleranciju na razloge vožnje pod utjecajem alkohola!, poručili su iz PU međimurske.

Komentirajte prvi

New Report

Close