Oprez na tržištu nakon što je S&P dosegnuo rekord

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. travanj 2013. u 15:29
Ilustracija

Terminski Dow Jones oko 13,30 sati bio je u minusu 6 bodova, tehnološki Nasdaq 1 bod, a S&P 500 indeks 1,6 boda.

Američki terminski indeksi danas su u blagom minusu, dan nakon što je S&P 500 dosegnuo novu povijesno najvišu razinu, a investitori su na oprezu pred objavu podataka o povjerenju potrošača i cijenama nekretnina u SAD-u.

Terminski Dow Jones oko 13,30 sati bio je u minusu 6 bodova, tehnološki Nasdaq 1 bod, a S&P 500 indeks 1,6 boda.

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks ojačao 0,7 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u povijesti – 1.593 boda.

„Oprez je ključna riječ na Wall Streetu, posebice nakon ovako krasnog uzleta koji smo vidjeli. Posljednji makroekonomski pokazatelji nisu bili dovoljno dobri da bi potaknuli kupnju dionica, ali niti dovoljno slabi da bi izazvali prodaje“, kaže Jacques Porta, iz pariškog investicijskog fonda Ofi Gestion Privee.

S&P 500 je na putu šestog mjesečnog dobitka, što je najduže razdoblje njegova rasta od rujna 2009. godine.

Taj je indeks porastao čak 136 posto od svoje najniže razine u 12 godina, dotaknute 2009., a ponajviše zbog boljih od očekivanja korporativnih zarada i tri kruga kupnje državnih obvezniva od strane američkog Feda.

Investitori se stoga iščekivati vijesti s Fedova dvodnevnog zasjedanja, koje započinje danas, u potrazi za signalima nastavka održavanja popustljive monetarne politike.

Nove smjernice trebali bi im dati i makroekonomski pokazatelji – indeks povjerenja potrošača u travnju te cijene nekretnina u veljači.

I na europskim burzama oprezno se trguje, uoči ovotjednog zasjedanja Europske središnje banke i odluke o kamatnim stopama u eurozoni. Trenutno je londonski Ftse u minusu 0,11 posto, a pariški CAC 0,13 posto, dok je frankfurtski DAX u plusu 0,65 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close