Opozicija i vlast različito o Vladinim smjernicama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. rujan 2013. u 15:59
Dragutin Lesar; Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

“Politički to je lutanje, školski minus dva”, tim je riječima Smjernice ocijenio šef laburista Dragutin Lesar.

Saborska pozicija i opozicija različito su dočekale Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2014. do 2016. koje je danas predstavila hrvatska Vlada, jedni tvrde da se radi o realnim procjenama za izlazak iz krize, a drugi da im manjkaju konkretne mjere.

"Politički to je lutanje, školski minus dva", tim je riječima Smjernice ocijenio šef laburista Dragutin Lesar.

Na primjedbu da mu je ocjena ipak prolazna uzvraća: "A što ćemo, ako padnu razred bit će nezadovoljstva".

Za planirani rast BDP od 1,3 posto u idućoj godini kaže da to nije veliki postotak, ali da je, ipak, pomak. No, Lesar podsjeća da stručnjaci upozoravaju da gospodarski oporavak počinje tek ako gospodarski rast tri godine za redom bude iznad dva posto.

Lesar danas nije želio komentirati uštede u sustavu zdravstva, socijalne skrbi, mirovina, obrazovanja, plaća, upućujući da treba pričekati prijedog proračuna kad će se jasnije znati struktura ušteda.

Rezerviran je prema najavi da će Vlada dignuti PDV na ugostiteljske usluge i turizam s deset na 13 posto do kraja godine. Kaže da su laburisti upozoravali da se smanjivanja stope neće odraziti ni na cijene, ni na proračun što se dogodilo. Najavljenim povećanjem stope sve bi se 'prelilo' preko cijena, kaže Lesar.

HDSSB-ov zastupnik Josip Salapić tvrdi da su projekcije iz Vlade potpuno suprotne onome što je u godišnjem izvješću Saboru rekao premijer Zoran Milanović.

Očekivali smo konkretne mjere, mjere koje će pomoći da izađemo iz gospodarske krize, no po podacima koje smo dobili, čini se da sve ide u krivom smjeru, rekao je Salapić.

HDSSB, ističe Salapić, čvrstvo želi da bude bolje, ali čini se da Vlada i premijer rade u krivom smjeru.

Za saborski SDP, Vladine Smjernice su realne i na tragu očekivanog. Radi se o realnim procjenama u objektivno teška vremena i u teškom okruženju, izjavio je Igor Rađenović (SDP).

Vlada je, kaže, dala sliku što bi se dogodilo kad se reformski potezi ne bi povukli.

Jozo Radoš (HNS) danas nije želio govoriti o Smjernicama i najavama iz Vlade. "Nisam još vidio taj dokument, pa ne bih komentirao", bio je kratak Radoš.

Komentirajte prvi

New Report

Close