Oporbu ne čude loše procjene Europske komisije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. svibanj 2013. u 17:16
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je Europska komisija danas povećala procjenu pada hrvatskog bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini na 1 posto, oporbeni političari ističu da ih takve procjene ne iznenađuju te da je za promjenu negativnih trendova nužan zaokret u ekonomskoj politici, no upozoravaju da premijer najavljuje upravo suprotno – da Vlada ne namjerava mijenjati smjer.

Nakon što je Europska komisija danas povećala procjenu pada hrvatskog bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini na 1 posto, oporbeni političari ističu da ih takve procjene ne iznenađuju te da je za promjenu negativnih trendova nužan zaokret u ekonomskoj politici, no upozoravaju da premijer najavljuje upravo suprotno – da Vlada ne namjerava mijenjati smjer.

"Postoji šansa da se izbjegne ostvarivanje takvih loših prognoza, ali za to je nužan zaokret u ekonomskoj politici. Takav zaokret, međutim ne vidimo, a najave iz Vlade su upravo suprotne", komentirala je Hini HDZ-ova saborska zastupnica Martina Dalić procjene Europske komisije, koja ove godine očekuje pad hrvatskog gospodarstva za jedan posto, a sljedeće godine tek neznatni rast od 0,2 posto. Stopa nezaposlenosti po EK mogla bi dosegnuti 19,1, a iduće godine 20,1 posto.

Dalić je kazala kako u prognozama EK nema velikih iznenađenja, ističući da su u obzir uzeta negativna kretanja u prvom kvartalu ove godine.

Naglasila je, međutim, da za Hrvatsku nisu najvažnije prognoze te da je najveći problem nedostatak konzistentne politike koja bi promijenila negativne trendove.

Ponovila je da je za to nužan precizan trogodišnji plan reformi i poboljšanja investicijske klime s jasnim mjerama i preciznim rokovima. "Stvari se ne mogu promijeniti preko noći, ali vrlo je važno imati i pokazati viziju, mjere i njihovu povezanost i raspoređenost u vremenu", ocijenila je Dalić.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar kaže da ga ne čude dodatno snižene prognoze Europske komisije, ocjenivši da se uz politiku rigidne štednje, bez investicija, i ne može očekivati ništa osim pada BDP-a i rasta nezaposlenosti.

U danas objavljenim proljetnim ekonomskim prognozama za 2013-2014. godinu, Europska komisija procjenjuje da će hrvatski bruto domaći proizvod u ovoj godini pasti 1 posto, dok je u prognozama prije tri mjeseca očekivala pad od 0,4 posto.

Rast hrvatskog BDP-a Komisija očekuje tek iduće godine, no samo za 0,2 posto, dok je u prethodnim prognozama očekivala rast od 1,4 posto.

"Ta je procjena došla nakon jučerašnje izjave premijera Zorana Milanovića da Vlada ne namjerava mijenjati smjer ekonomske politike. U zemlji u kojoj nema investicija, nema ničega osim mjera štednje i smanjivanja kupovne moći stanovništva, jedino je logično očekivati pad BDP-a, povećanje duga i rast nezaposlenosti", kaže Lesar.

"Istovremeno se odbija bilo kakav ozbiljan razgovor o promjeni monetarne politike i inzistira se na politici rigidne štednje koju napuštaju i u Europi, jer su shvatili da samom štednjom, bez investicija i povećavanja kupovne moći stanovništva, neće moći ostvariti gospodarski rast", dodaje.

I predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je da ga ne iznenađuju prognoze EK, jer "svi parametri o stanju gospodarstva u Hrvatskoj govore da tonemo sve dublje".

Šišljagić upozorava da Hrvatska i "dalje nema strategiju niti mjere koje bi potaknule veće investicije", a tvrdi da stanje dodatno otežavaju i usporavaju centralizirana država i narasla birokracija.

"Smatram da su prognoze koje dolaze iz inozemstva realne i utemeljene, a sadašnje stanje razlog je i sve većeg nezadovoljstva prema aktualnoj vlasti, koja nije uspjela stvoriti okvir za stabiliziranje gospodarstva, i eventualni rast", ocijenio je Šišljagić.

Procjena EK-a o padu hrvatskog gospodarstva od 1 posto veća je nego što očekuju mnogi domaći makroekonomisti, čije se procjene uglavnom kreću do 0,5 posto, premda ima i onih koji očekuju pad BDP-a i do 2 posto.

"Nadam se da se prognoze Komisije neće ostvariti u toj mjeri", izjavio je predsjednik HSS-a Branko Hrg, kojega posebno brine procjena da bi stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj iduće godine mogla dosegnuti 20,1 posto.

Početkom ove godine stopa nezaposlenosti primaknula se, po prvi puta nakon 10 godina, razini od 22 posto, no idućih bi se mjeseci trebala smanjivati zbog početka turističke sezone i otvaranja sezonskih radnih mjesta.

Europska komisija procjenjuje da bi ove godine prosječna stopa nezaposlenosti mogla dosegnuti 19,1, a iduće godine 20,1 posto.

"Ako se to ostvari, to bi bio opći kolaps, Hrvatska bi bila na koljenima", kaže Hrg.

Ističe da Vlada premijera Milanovića nije iskoristila priliku da napravi strukturne promjene, te sugerira da se čim prije za stolom okupe stručnjaci koji mogu kreirati takve promjene.

Glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić podsjeća, pak, da njegova stranka neprestano upozorava da Vlada nema odgovora i rješenja za gospodarsku krizu.

"Oni nisu u stanju pokrenuti gospodarstvo, jer je to Vlada podobnih, a ne sposobnih", kaže Ćorić i opetuje stav svoje stranke da Hrvatskoj treba vlada stručnjaka, koja će okupiti najsposobnije.

Komentirajte prvi

New Report

Close