Oporba se obrušila na HAMAG

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. lipanj 2013. u 18:30
Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG-a (Foto: Žarko Bašić/PIXSELL)

Oporbu je zasmetao i način na koji je predsjednik Uprave HAMAG-a Darko Liović komunicirao sa zastupnicima.

Saborska oporba obrušila se danas na izvješće o radu Hrvatske agencije za malo poduzetništvo i investicije (HAMAG Invest), ali i na način na koji je predsjednik Uprave te agencije Darko Liović komunicirao sa zastupnicima.

Liović je, naime, odbio primjedbe oporbe da izvješću nedostaju podatci o jamstvima koja je lani izdao HAMAG Invest, uputivši zastupnike da podatke potraže na internetu. Kazao je i da "nije tako jednostavno" jamstva pobrojati u izvješću, jer se u nekim slučajevima radi o poslovnim i bankarskim tajnama.

"Ovo je izvješće za 2012., a ne za 2013., i tu nema nikakve poslovne tajne. Vaša je dužnost da nas izvijestite o izdanim jamstvima, a ne da nas upućujete na internet", uzvratio mu je Goran Marić (HDZ). Neukusnim je ocijenio to što izvješće počinje intervjuom koji je predsjednik Uprave HAMAG-a dao jednim novinama i što se u izvješću citira izjava koju je jednoj radijskoj postaji dao resorni ministar.

Još je oštriji bio laburist Branko Vukšić, koji je Lioviću poručio da se mora "naučiti reda". "Ovo izvješće zaslužuje svaki prijezir. Nećete nas slati, kao po šibice, da podatke tražimo na internetu. Ne možete nas izjednačavati s ulicom", rekao je Vukšić.

Iznoseći izvješće, Liović se pohvalio da je HAMAG Invest lani napravio četiri puta više posla nego godinu ranije, sa samo jednim zaposlenim više. Naveo je da je lani izdan rekordan broj jamstava kao instrumenta za poticanje malog i srednjeg poduzetništva. Naglasio je da je povećano povjerenje bankarskog sektora u HAMAG, što je rezultiralo podrškom ukupno 243 projekta, dok ih je godinu ranije podržano 112. HAMAG je izdao jamstva u vrijednosti od 315 milijuna kuna, a godinu ranije 154 milijuna, dok je vrijednost investicija poduprtih jamstvima u 2012. gotovo udvostručena, pohvalio se ranvatelj.

HDZ-ovi zastupnici su, međutim, uzvratili da je riječ o neusporedivim podatcima, jer su sporazumom s poslovnim bankama i HBOR-om jamstva HAMAG-a za većinu banaka postala prvoklasno državno jamstvo, koje se aktivira na prvi poziv. "Zamislite oduševljenje banaka kada se država ovako velikodušno stavlja u prvi naplatni red za privatne kredite poduzetnicima", rekao je Popijač, upozorivši da će se dio tih jamstava naplatiti od države i ući u javni dug. "Uštirkanim uratkom ne možete poništiti crne brojke u gospodarstvu", ocijenio je Popijač.

U efikasnost HAMAG-ove nove uprave sumnja i njegov stranački kolega Josip Borić. "Jedino što je u toj agenciji raslo prošle godine, s 5 milijuna 700 tisuća na na 7 milijuna 200 tisuća, su troškovi i rashodi za zaposlene", rekao je Borić, na što mu je Liović odgovorio da su troškovi za zaposlene rasli i zbog otpremnine isplaćene bivšem predsjedniku Uprave. Koliko je ona iznosila, nije rekao.

Komentirajte prvi

New Report

Close