Oporba napustila sabornicu, evo i razloga zašto

Autor: Agencija VLM , 24. siječanj 2014. u 15:24
Patrik Macek/PIXSELL

Dragutin Lesar je dodao da vladajućima na njihovu savjest prepušta odluku što će napraviti sa već izglasanim točkama o kojim se glasalo, po mišljenju oporbe, bez propisane većine.

Tijekom glasovanja o raspravljenim zakonima oporba je danas napustila sabornicu tvrdeći da je osam prethodno izglasanih zakona donijeto bez potrebnog broja glasova. Za izglasavanje svih tih zakona koji se tiču ukidanja Državnog inspektorata bilo je potrebno 76 glasova, odnosno natpolovična većina zastupnika, no oporba je utvrdila da je tada u sabornici bili tek 75 vladajućih zastupnika, a ne 77, koliko ih je navodno glasalo za te zakone.

– Temeljem evo ovdje naših opservacija i pogleda na Hrvatski sabor i temeljem i osobnog brojanja iz drugih klubova, poglavito opozicijskih, oporbenih, mišljenja smo da u Hrvatskom saboru nema onoliko glasova koliko gore piše ovako ovim ručnim brojanjem. Smatramo da u Hrvatskom saboru trenutno ima 75 zastupnika vladajuće koalicije pa vas molimo da se pozorno prebroji broj zastupnika i da se utvrdi točan broj zastupnika u Hrvatskom saboru – prvi je reagirao HDSSB-ov Boro Grubišić, a pridružio mu se šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar koji je zbog toga tražio pojedinačno glasanje da se utvrdi točan broj znakova. U tom trenutku se u Sabornicu vratio IDS-ov Valter Boljunčić, pa se nakon pojedinačnog glasanja pokazalo da je u tom trenutku 76 vladajućih zastupnika, te 30 oporbenih.

– Ovo je eklantantan primjer kako se na jedan neprimjeren način u Saboru vrši prijevara. Kukuriku koalicija je sada brojanjem imala stvarno 77 glasova koji su bili za. Znamo da je upravo ovaj trenutak, ne želim biti tužibaba, kolega Boljunčić ušao nakon što je gospodin jedan iz SDP-a telefonirao itd. i da je upravo ovaj trenutak prije ovog zadnjeg glasovanja došao u Sabor, to znači da je rezultat od 76 bio zapravo 75. I ni jedan od ovih zakona koje smo usvojili nije propisno zapravo usvojen niti većinom glasova i treba to poništiti – tražio je Boro Grubišić.

Dragutin Lesar je dodao da vladajućima na njihovu savjest prepušta odluku što će napraviti sa već izglasanim točkama o kojim se glasalo, po mišljenju oporbe, bez propisane većine.

– Postoji i videozapis, nemojte zaboraviti, ove sjednice. Nemojte nas tjerati da temeljem videozapisa tražimo prebrojavanje prisutnih u dvorani prilikom glasovanja o svim prethodnim točkama. Osporavam sve rezultate dosad, do ove devete točke glasanja o proglašenim rezultatima koje ste vi proglasili – poručio je Lesar, a kritikama se pridružio i HDZ. Nakon što im je predsjedavajuća Dragica Zgrebec rekla da prema Poslovniku ne mogu ponovno glasati o već izglasanim zakonima, oporba je napustila sabornicu.

– Vidjet ćemo postoje li neke mogućnosti u Poslovniku da razriješimo to pitanje. Videozapisom možemo dokazati da smo u pravu – poručila je oporba.

Komentirajte prvi

New Report

Close