Oporavak europskog tržišta automobila u rujnu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2014. u 12:44
Thinkstock

U kolovozu je europsko tržište poraslo samo 2,1 posto, najslabijim tempom od studenog prošle godine.

Prodaja automobila u Europi oporavila se u rujnu, poduprta snažnim rastom na svim velikim tržištima, pokazuje danas objavljeno izvješće europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Ukupno je u rujnu u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registriran 1.235.501 novi automobil, što je 6,4 posto više nego u istom mjesecu lani. To je ujedno najsnažnija stopa njegova rasta od ožujka kada je dosegnula 10 posto.

U kolovozu je europsko tržište poraslo samo 2,1 posto, najslabijim tempom od studenog prošle godine.

Prošlog su mjeseca snažan skok prodaje zabilježila sva velika europska tržišta, a posebno se isticala Španjolska gdje je broj registriranih novih automobila poskočio čak 26,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

U Francuskoj je prodaja porasla 6,3 posto, u Velikoj Britaniji 5,6 posto, u Njemačkoj za 5,2 posto a u Italiji za 3,3 posto.

Blagi rast prodaje zabilježila je prema podacima ACEA-e i Hrvatska, gdje je broj registriranih novih automobila uvećan za 2,2 posto, na 1.857 automobila.

U devetomjesečnom razdoblju zaključno s rujnom na tržištima 27 zemalja Europske unije (bez Malte) prodano je 9.572.259 novih automobila, što je 6,1 posto više nego u istom razdoblju lani, izvijestili su iz ACEA-e.

Ponovo je glavni oslonac tog rasta bila Španjolska, gdje je prodaja poskočila 17,2 posto. Slijedi Velika Britanija s povećanjem prodaje za 9,1 posto, a uzlazni je trend zabilježen i na talijanskom, njemačkom i francuskom tržištu, za 3,6 odnosno 2,9 i 2,1 posto.

U Hrvatskoj su prema ACEA-i u prvih devet mjeseci ove godine registrirana 27.623 nova automobila, čak 25,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Komentirajte prvi

New Report

Close