OPG-ima od hrane za škole 20 mil. kuna

Autor: Večernji list , 30. studeni 2017. u 21:59
Od 2019. oko 18.000 đaka imat će zdrav obrok s domaćih polja/Dubravka Petrić/PIXSELL

Osječko-baranjski projekt plasiranja domaćih proizvoda u škole koristi svima.

Projekt Školski obrok za sve, kojim se omogućava besplatna prehrana za sve osnovce u Osječko-baranjskoj županiji (njih 18.000 u 70 škola), zaživjet će od 1. siječnja iduće godine.

No, na taj način hrani se već 207 od ukupno 316 đaka osječke OŠ Franje Krežme, a krajnji je cilj da se već od 2019. svim đacima u županiji poslužuje isključivo zdrava hrana, stigla s polja i iz OPG-ova njihova kraja. Besplatna prehrana stajat će 17 milijuna kuna godišnje, od čega će se 12 izdvojiti iz županijske blagajne, a pet će osigurati gradovi i općine, koji školsku kuhinju sufinanciraju do 50%, a neke i ne sufinanciraju.

"Dugoročan je to projekt koji bi trebao imati trajne dobrobiti. Prvi korak je besplatna prehrana, dok je drugi osigurati u svim školama uvjete za topli obrok i blagovaonice kako bi im se iz naših OPG-ova i s naših polja dostavljalo povrće i voće, a učenicima se u kuhinjama servirao ekološki prihvatljiv obrok", drži župan Ivan Anušić (HDZ). Ističe da će posljedica biti to da će se 20 milijuna kuna direktno vraćati proizvođačima hrane, OPG-ovima u županiji, a djeca će napokon jesti zdravo. Tako se, kaže, bore i protiv dijabetesa i pretilosti, a i potiču poduzetnike da zarađuju plasirajući svoje proizvode školama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close