‘Opasnost je tu, ali naš turizam zasad ne pati’

Autor: Radmila Kovačević/VL , 21. siječanj 2019. u 21:59
Veljko Ostojić, Hrvatska udruga turizma/D. Marušić/PIXSELL

Stručnjaci o mogućem utjecaju na dolazak gostiju koji su vrhunski potrošači.

Veze Ujedinjenog Kraljevstva i EU, pucat će i bučno i bolno. Možda turizam dvjema stranama nije najveća briga, ali i tu se vrte milijarde i izvjesno je da će čak i najmekši Brexit komplicirati stvari i na tom polju. 

Sve je velika nepoznanica i za hrvatski turizam i po mišljenju Veljka Ostojića, direktora Hrvatske udruge turizma. 

"Ova je situacija potencijalno velika opasnost za naš turizam. Nitko trenutno nije svjestan svih mogućih posljedica Brexita, pa ni mi u Hrvatskoj. Trenutno vidim dva problema: posvemašnju neizvjesnost u razdoblju najjačeg bukinga i mogućnost slabljenja funte, odnosno pada kupovne moći. Ako se to dogodi, Britanci će birati kraća putovanja i jeftinije destinacije. Nasreću, zasad nema vijesti da hrvatski turizam trpi posljedice", kaže Ostojić.

U odnosu na stanje bukinga u ovo vrijeme lani, potvrđuju i hotelijeri, stanje je nepromijenjeno. Izostaju plusevi, ali i minusi, što je za direktora HTZ-a Kristjana Staničića zadovoljavajuće.

"Sveukupni učinci su još neizvjesni. No, analiza udruženje britanskih turoperatora ABTA pokazala je da su zemlje EU ključne receptivne destinacije Britanaca, a neka istraživanja i da Britanci planiraju putovati više nego lani", veli on.

Komentirajte prvi

New Report

Close