Opačić: Početkom 2014. znat će se broj osoba koje i koliko primaju socijalne pomoći

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. studeni 2013. u 11:29
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Početkom iduće godine bit će poznat točan broj osoba koje primaju socijalne naknade i kolike iznose pomoći primaju, izvijestila je Milanka Opačić.

Početkom iduće godine bit će poznat točan broj osoba koje primaju socijalne naknade i kolike iznose pomoći primaju, izvijestila je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ustvrdivši da nova rješenja vezana uz socijalne naknade znače i pravedniji sustav socijalne skrbi.

Milanka Opačić je za Dnevnik Nove TV izjavila kako u Hrvatskoj ima oko 115.000 korisnika socijalne pomoći, naglasivši da će se s početkom iduće godine znati točan broj osoba i kolike iznose pomoći primaju, jer će se u sustav spojiti i sve ostale koji su bili socijalni slučajevi, a prolazili su kroz neke druge sustave. Na taj će se način, tvrdi, točno znati kome stvarno treba pomoći.

To se, istaknula je, nije moglo učiniti prije godinu dana jer je prethodno trebalo informatizirati sustav i povezati ga s Poreznom upravom. "Oni koji imaju vikendice, automobil, dionice i ušteđevinu više neće moći primati socijalnu pomoć, takve smo ljude našli i skinuli oko 7.000 korisnika sa sustava socijalne skrbi, jer su imali neku ušteđevinu ili su prodali neku imovinu", naglasila je.

Osvrčući se na prijedlog novoga Zakona o socijalnoj skrbi, kojim Vlada predviđa objedinjavanje četiri naknade u jednu – zajamčenu minimalnu naknadu koja bi mogla bi iznositi najviše 2.900 kuna, Opačić je rekla kako taj iznos za višečlane obitelji sigurno nije dovoljan. No, napomenula je, radnici u tekstilnoj industriji i trgovinama dobivaju puno manje plaće, oko 2.400 kuna neto.

Naglasila je i kako je zajamčena minimalna naknada za višečlane obitelji samo jedan dio naknade, te da takve obitelji primaju i niz drugih naknada.

Ministrica je potvrdila da se porodiljna naknada i dječji doplatci neće dirati nego "idu u plus", kao programi iz lokalne samouprave.

Upitana kakvu reakciju građana očekuje na Vladina zakonska rješenja, Opačić je rekla kako se nada da će to pohvaliti, jer je to u postojećim financijskim sredstvima pravednija raspodjela.

Podsjetila je i na odluku o povećanju socijalne naknade samcima za 200 kuna, jer se, istaknula je, od 600 kuna ne može živjeti pa će im taj iznos možda nešto malo pomoći da ne upadaju u dodatno siromaštvo. "To je jedan pravedniji sustav od onog kojeg smo imali", poručila je.

Opačić je potvrdila da će 1. prosinca izaći na referendum i glasovati protiv odluke da se u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene. Ne želeći, kaže, osporavati tu inicijativu i potpise prikupljene za raspisivanje referenduma, izrazila je žaljenje što će se na "jedan potpuno nepotreban referendum potrošiti mjesečni iznos za socijalne naknade".

Komentirajte prvi

New Report

Close