Online dostavom spojio zelenu i plavu poljoprivrednu Hrvatsku

Autor: Božica Babić , 15. listopad 2015. u 22:00
Hrvoje Kolman prije osam godina pokrenuo je Finoteku/Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Neretvanske mandarine putuju kontinentalnim potrošačima, a jabuke iz Međimurja i Slavonije onima u priobalje.

Dok drugi i dalje samo pričaju o zeleno-plavoj magistrali, koja bi u obostranom smjeru povezala proizvođače hrane i potrošače, mi taj koncept uspješno provodimo već nekoliko mjeseci.

Zadovoljni smo dosadašnjim učinkom i doista čvrsto vjerujemo kako će ovaj projekt s godinama izrasti u vrlo uspješan poslovni model", ističe vlasnik brenda Finoteka.com Hrvoje Kolman iz međimurskog Nedelišća, koji je svojedobno pionirski pokrenuo inicijativu promocije proizvoda hrvatske poljoprivrede. Kada je prije osam godina registrirao portal Finoteka.com primarna mu je misao bila, prisjeća se, iskoristiti goleme blagodati interneta i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima postati partner, ponuditi im jedno centralno mjesto kao tržište domaće hrane, gdje će oni potencijalnim kupcima ponuditi asortiman svojih proizvoda.

U kratkom razdoblju tu je inicijativu prihvatio veliki broj poljoprivrednih gospodarstava koja su  posredovanjem Finoteke, no bez plaćanja ikakve naknade, počela nalaziti kupce za svoje proizvode.Projekt promocije OPG-ova kroz minule je godine potvrdio svoje puno sazrijevanje, pa je motiviran tim dobrim rezultatima, objašnjava Kolman, u proljeće ove godine odlučio potaknuti vlasnike poljoprivrednih gospodarstava neka uz već uhodanu veleprodaju svoje proizvode ponude i krajnjim kupcima uz puni servis, odnosno dostavu izabranih artikala na kućni prag u roku 24 sata od narudžbe, uz plaćanje kupljene robe pri isporuci.

"Ponudu je prihvatilo 30-ak poljoprivrednih gospodarstava, tijekom proteklih mjeseci model je istestiran do najmanjih detalja i funkcionira odlično, a zahvaljujući partnerstvu s tvrtkom GLS Croatia, distribucija paketa s izvornim proizvodima obiteljskih gospodarstava dostupna je kupcima na cijelom području Hrvatske," kaže Kolman i navodi kako sada primjerice, mandarine putuju kontinentalnim potrošačima, a jabuke iz Međimurja i Slavonije onima u priobalje. Projekt je kroz partnerstvo do sada podržalo više od 50 gradova i općina.

Naime, nakon što se ugovori partnersvo s pojedinim gradom ili općinom predstavnici Finoteke za lokalne poljoprivredne proizvođače održe edukaciju tijekom koje ih upoznaju sa konceptom moguće suradnje. Od 53 partnera iz jedinica lokalne uprave većina je iz kontinentalnih županija dok je s jadranskom adresom dogovor o suradnji za sada postignut samo s gradom Visom. Kolman se nada da će uskoro adresar OPG-a dopuniti s više i dalmatinskih kao i proizvođača iz ostalih županija. Interes kupaca svakodnevno raste jer, veliki plus u ovom modelu trgovanja su jamstvo svježine i visoke kvaliteta proizvoda.  

Komentirajte prvi

New Report

Close