Oni bi trebali Hrvatsku spasiti od krize

Autor: Jadranka Dozan , 17. studeni 2008. u 20:00

Vlada i Gospodarsko-socijalno vijeće u poslu oko prevladavanja krize odlučili su osloniti se i na tim istaknutih ekonomista koji bi, kako Vladi tako i realnom sektoru, trebali pomoći u predlaganju mjera

Vladin prijedlog za zamrzavanjem plaća u ponedjeljak su na višesatnom sastanku sindikalni predstavnici odbili, a poslodavci zatražili dodatne mjere pomoći. Premijer Ivo Sanader inicirao je osnivanje savjetodavnog odbora kojemu cilj nije biti tek premosnica za lakše postizanje konsenzusa socijalnih partnera oko proračuna, već bi i nakon toga trebao pomoći u iznalaženju rješenja za prevladavanje krize.

S tim u vezi Sanader je već izbacio i neka imena ekonomista na koje se računa, ističući kako su neki od njih već na to i pristali. Među imenima u opticaju su Sandra Švaljek i Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta, glavni ekonomski savjetnik guvernera HNB-a Žarko Miljenović, glavni ekonomist Raiffeisen banke Anton Starčević, nekadašnji guverner Ante Čičin-Šain, zatim ekonomski strateg SDP-a Ljubo Jurčić koji se u toj ulozi pojavljuje kao predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, privatni konzultant Mladen Vedriš, a navodno bi i sindikati i HGK trebali imati svog predstavnika u odboru. No, dok neki kažu kako su upoznati s inicijativom, neki još ne znaju da su dio nje. Čičin-Šain tako kaže tek da su vremena takva da da je odaziv pitanje društvene odgovornosti, a među imenima je prepoznao i neka s kojima rado surađuje i koje cijeni. Miljenović o svom ‘angažmanu’ u odboru zasad nije (bio) upoznat, a smatra i da bi takva tijela trebala podrazumijevati sličan pogled na ekonomiju jer u protivnom teško mogu biti efikasna. Većina s liste smatra kako je konsenzus oko štednje potreban (s jedne strane kroz privremeno zamrzavanje plaća a s druge kroz prolongiranje velikih infrastrukturnih projekata).

Komentirajte prvi

New Report

Close