Ombla čeka studiju britanskih tvrtki

Autor: Gordana Grgas , 02. kolovoz 2012. u 22:00

U EBRD-u kažu da priprema projekta traje, ali kredit neće isplatiti dok se ne završe nova istraživanja koja je naručio HEP i očekuje ih krajem godine

Odluka o tome hoće li se ili ne graditi podzemna HE Ombla bit će moguća tek iduće godine, iako je u lipnju, kada se oko te investicije zakuhala politička afera, premijer najavio kako očekuje da će u kratkom roku o tome dobiti preporuku novog ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

Kako saznajemo, dodatne studije i istraživanja koja je naručio HEP, u skladu s dogovorom s kreditorom Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), bit će gotova potkraj ove godine i prezentirana javnosti i Vladi. Jedna od studija, na kojoj su angažirane dvije britanske tvrtke, WSP i Black & Veatch, sadržavat će i mapiranje podzemlja te 3D model, rekla nam je glasnogovornica HEP-a Mirela Klanac. To istraživanje financira Europska unija. Istodobno, potvrdili su nam u EBRD-u, koji je u studenome 2011. odobrio zajam za HE Omblu u vrijednosti 123 milijuna eura, primili su u odvojenom postupku žalbu Zelene akcije na neke aspekte projekta i trenutno ih još procjenjuju. Anthony Williams, voditelj odnosa s medijima u EBRD-u, kaže da su na tome angažirani nezavisni stručnjaci. Iako je Zelena u srijedu objavila kako EBRD provodi reviziju projekta, kao rezultat njihove žalbe, Williams to nije tako okarakterizirao. On napominje da HEP nastavlja s poslovima na pripremi projekta, što uključuje i završetak studije biološke raznolikosti u skladu s europskom Okolišnom direktivom, uz podršku vanjskih konzultanata. Dodaje kako novac od kredita neće biti isplaćivan sve dok ne budu gotove naručene studije i u skladu s njima napravljeni planovi ublažavanja posljedica, unatoč potpisanom ugovoru o zajmu. U HEP-u tvrde da su nove studije za podzemnu elektranu naručene prije nego je nastala bitka oko projekta HE Ombla u kojoj su glavne uloge odigrali bivša ministrica Mirela Holy sa suradnicima i potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, budući da je tako dogovoreno s EBRD-om zbog izmijenjenih propisa i veće razine zaštite okoliša u EU. Hoće li kao rezultat tih studija doći do promjene projekta i hoće li tada biti ekonomski isplativ, vidjet će se.

Komentirajte prvi

New Report

Close