OLT ispao iz igre, uskače Hittner

Autor: Ivana Barišić/VL , 19. lipanj 2014. u 22:00
Proizvođač traktora iz Bjelovara ima iskustva s afričkim tržištem/Damir Špehar/PIXSELL

Osječkoga proizvođača poljoprivrednih strojeva, koji je u fazi otvaranja predstečaja, Nigerijci čekali tri mjeseca i odustali.

Osječki OLT neće biti nositelj isporuke poljoprivrednih strojeva, koja je trebala biti ugovorena s Nigerijom.

Istekao je, naime, rok  koji su mu prije više od mjesec dana dali afrički investitori. Na projektu s osječkim metaloprerađivačem radili su protekle dvije godine. Nigerijci su bili upoznati sa stanjem u OLT-u, koji je u fazi otvaranja predstečajne nagodbe. Zbog neizvjesne situacije u toj tvrtki Nigerijci, koji su osigurali novac, na potpisivanje ugovora čekaju već tri mjeseca."Vrijeme je novac. Ako OLT ne uspije, morat ćemo tražiti druge. Zainteresirani smo, no ne možemo čekati", poručio je za nedavnog posjeta Osijeku Robert John, predstavnik nigerijskih tvrtki koje su tada OLT-u dale mjesec dana da se očituje o poslu.OLT-u bi taj ugovor osigurao posao za iduće dvije godine s tendencijom nastavka suradnje, zapošljavanje proizvodnih kapaciteta i otvaranje 70-ak radnih mjesta.

 

Weinpert

OLT ostaje u igri, ali samo kao dobavljač, pregovaramo s Hittnerom

Prve bi godine u Afriku poslali 2000 poljoprivrednih priključaka, druge 6000, a u trećoj su trebali izvesti 10.000 priključaka. Planirali su istodobno početi transfer tehnologije u Nigeriju. "Oni i dalje ostaju u igri, ali samo kao dobavljači", poručio je Krunoslav Weinpert iz tvrtke Apria, koja je predstavnik nigerijskih investitora u Hrvatskoj. Zbog promijene plana, pregovaraju s bjelovarskim Hittnerom, proizvođačem traktora, a interes su pokazale još neke hrvatske tvrtke, ali i iz susjedne Srbije. "Hittner već ima iskustva s afričkim tržištem i oni su ozbiljan kandidat za ovaj posao. Žele surađivati i s OLT-om, koji može biti u funkciji njihova dobavljača", objašnjava Weinpert, koji bi zajedno s izabranim predstavnikom hrvatskih proizvođača sredinom srpnja trebao otputovati u Nigeriju na potpisivanje ugovora.

Prema planu, prvi bi nigerijski novac ili bankovne garancije hrvatskim tvrtkama trebali sjesti na račun u kolovozu. "Zainteresirani smo za taj posao. Riječ je o velikoj količini traktora i poljoprivrednih priključaka. Stvar se odvija u dobrom smjeru, s druge strane imamo dobre i ozbiljne sugovornike", rekao je Dinko Turk, zamjenik direktora Hittnera.Ta je bjelovarska tvrtka u srijedu potpisala ugovor o isporuci 33 šumska traktora za potrebe Hrvatskih šuma, a vrijednost ugovora je oko 28 milijuna kuna. Hittner sve više radi i u regiji, njegovi se strojevi isporučuju, primjerice, u BiH i Mađarsku. poljoprivrednih priključaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close