Olakšica za doprinose na minimalce još dogodine 50%

Poduzetnici početnici bez (drugih) zaposlenih ne moraju si isplaćivati zakonski minimalac/PXL Poduzetnici početnici bez (drugih) zaposlenih ne moraju si isplaćivati zakonski minimalac/PXL

Ukidanje umanjenja osnovice pri obračunu doprinosa bit će postupno, 2020. pada na 25 posto.

S početkom 2019. na snagu će stupiti i novi zakon o minimalnoj plaći za čiji je prijedlog u petak otvorena javna rasprava.

Među važnijim promjenama je ukidanje ove godine uvedene olakšice, tj. prava na umanjenje osnovice za obračun doprinosa za 50%, s tim da će ga poslodavci još dogodine moći koristiti u istom opsegu. Postupno ukidanje predviđa smanjenje umanjenja osnovice za 25% u 2020. Zajedno s paketom poreznog rasterećenja, 2020. bi se trošak rada za ciljanu skupinu radnika mogao povećati za oko 4% (2021. za oko 7%).

Spomenuta olakšica nije opravdala očekivane učinke, a osim poremećaja koje je izazvala njezino preispitivanje u Vladi objašnjavaju i Programom mjera za zadržavanje radnika.

Te će mjere potpore poslodavcima biti dostupne od početka 2019., kažu, a cilj im je održati razinu ulaganja u poduzećima neovisno o povećanim troškovima rada. Za razliku od olakšice, promjena definicije minimalne plaće se, prema Vladi, pokazala svrsishodnom. U nju se od ove godine više ne ubrajaju povećanja koja radniku pripadaju za noćni rad i rad nedjeljom ili blagdanom, što omogućuje veća primanja onima s najnižim plaćama. Stoga je ta definicija zadržana.

U Vladi kažu kako Zakon ima za cilj da minimalna plaća, koja danas iznosi 3440 kuna bruto, a prima je više od 40.000 ljudi, bude "socijalno zaštitni instrument održavanja egzistencijskog minimuma čiji se udio u prosječnoj plaći treba postepeno povećavati". U utvrđivanju minimalne plaće ubuduće će se resorni ministar, ali i stručno povjerenstvo koje će se osnovati, voditi s više parametara. Ona će se po novom određivati najkasnije do 31. listopada za iduću godinu.

Iako se iz sindikata ponovno čuju zahtjevi za dodatnim povećanjem minimalca, u Vladi tvrde da bi zbog i dalje niske konkurentnosti u pojedinim granama to moglo prouzrokovati financijske poteškoće, kao i mikro poslodavcima ili 'samozaposlenim' poduzetnicima početnicima.  Na njih pak cilja i prijedlog da, ako nemaju drugih zaposlenih, nisu obvezni sami sebi isplaćivati zakonski utvrđen iznos minimalne plaće.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve