Olakšavanje joint venture investicija

Autor: Darko Bičak , 29. studeni 2017. u 22:00
Država preuzima na sebe proces obnove vodoopskrbe zbog gubitaka vode u sustavu/Sanjin Strukić/PIXSELL

Izmjena zakona o vodama.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uputilo je u proceduru donošenja dva zakona o vodama koja će se danas naći na sjednici Vlade.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnog gospodarstva ide u hitnu proceduru i trebao bi stupiti na snagu prije Božića. Ovim zakonom se želi poboljšati obračun i naplata naknade za uređenje voda, riješiti gubitak u javnoj vodoopskrbi te rasteretiti gospodarstvo od neporeznih davanja tako da bi se tvrtkama koje imaju pročišćivače umanjila naknada s postojećih 1,35 kn/m3 za 60, 70 ili 80 posto.

Novim odredbama se jedinicama lokalne samouprave (JLS) koje naplaćuju naknadu za uređenje voda povećava naknada s 5 na 10 posto prikupljanog novca. Ovu obvezu ima JLS s više od 2000 stanovnika. Lani je ovu naknadu prikupljalo 219 općina i gradova koji su prikupili 468 milijuna kuna. Za ostale JLS-ove naknadu prikupljaju Hrvatske vode. Zbog velikih gubitaka vodoopskrbnih sustava, koji su dosegli 49 posto, država na sebe preuzima proces obnove vodoopskrbe sa 100 milijuna kuna godišnje.

Novim Zakonom o vodama, koji ide u redovnu proceduru, će se uskladiti hrvatska regulativa s onom u EU. Zakon će obuhvatiti sve vode bez izuzetka, a trebao bi olakšati investicije u hidroenergiju. U konačnici, trebao bi pomoći razjašnjavanju koja imovina vezana uz hidroenergiju će biti u bilanci HEP-a, a koja će biti isključivo državna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close