Olakšanje za male proizvođače

Autor: Darko Bičak , 02. listopad 2018. u 21:59
Žrtve loših odnosa su često i hrvatski proizvođaći/S. S./PIXSELL

Usvojena direktiva o nepoštenoj trgovačkoj praksi.

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta prihvatio je na sjednici u ponedjeljak izvješće o nepoštenim trgovačkim praksama prema malim proizvođačima i poljoprivrednicima.

Ovim prijedlogom se zabranjuju prakse poput kašnjenja plaćanja dužeg od 30 dana za kvarljive prehrambene proizvode, otkazivanje narudžbi takvih proizvoda, jednostrano i retroaktivno mijenjanje uvjeta ugovora o opskrbi te plaćanje zbrinjavanja pokvarenih prehrambenih proizvoda na prostoru trgovca.

Zabranjuje se i praksa povrata neprodanih prehrambenih proizvoda dobavljaču, naplaćivanje naknade kao uvjeta za skladištenje te naknade za promociju.

Nepoštena trgovačka praksa ide toliko daleko da pojedini lanci traže da se proizvođač unaprijed odrekne mogućnosti traženja naknade od trgovca po bilo kojoj osnovi.

Prijedlog direktive je u travnju predstavila Europska komisija, a eurozastupnici su u Odboru podnijeli 678 amandmana na predloženu direktivu Komisije na temelju kojih je izvjestitelj predložio 42 kompromisna amandmana.

Hrvatska zastupnica u Parlamentu Marijana Petir je, što sama, a što zajednički s kolegama iz grupacije Pučana, podnijela 58 amandmana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close