OIE studija: Najmanji interes za geotermalnu energiju

Autor: Poslovni.hr , 04. svibanj 2013. u 18:31
Fotografija preuzeta s portala Croenergo.eu

Savez za energetiku Zagreba i Energo Media Servis završili su studiju o stanju projekata obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Savez za energetiku Zagreba i Energo Media Servis završili su studiju o stanju projekata obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj, a na temelju podataka dostupnih zaključno s 30.04.2013. godine koje je objavio Hrvatski operator tržišta energije (HROTE). Ovom prigodom čitateljima portala croenergo.eu donosimo najzanimljivije dijelove, a studija će uskoro biti predstavljena zajedno sa jednim od strateških partnera i članova Saveza…

U Republici Hrvatskoj su na dan 30.04.2013. godine, u sustavu poticaja, u pogonu 204 elektrane na obnovljive izvore energije (OIE), a iz tih je izvora u elektroenergetskoj mreži Hrvatske elektroprivrede, d.d., 209,34 MW snage. S financijske strane, u sektor obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj je do sada uloženo više od pola milijarde eura.

Po instaliranoj snazi, na prvom su mjestu vjetroelektrane s ukupno 175,250 MW (10 projekata po TS-u iz 2007. godine), na drugom su mjestu kogeneracijska postrojenja s ukupno 10,493 MW (3 projekta po TS-u iz 2007. godine) te na trećem mjestu zauzimaju, zanimljivo, elektrane na bioplin s ukupno 8,135 MW (8 projekata po TS-u iz 2007. i 1 projekt po TS-u iz 2012. godine).

 


Tablica 1: Povlašteni proizvođači s kojima je HROTE sklopio ugovor o otkupu električne energije 2007.-2012. godine, a čija su postrojenja u sustavu poticanja (revidirano stanje na dan 30.04.2013.)

U idućih godinu dana (do kraja travnja 2014. godine) očekuje se ostvarenje 960 projekata ukupne snage 319,993 MW. Naime, analizirajući sklopljene ugovore o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora energije, a na temelju dostupnih podataka HROTE-a, u Republici Hrvatskoj postoji 960 postrojenja (projekata) koja još uvijek nisu priključena na elektroenergetsku mrežu. 

Po planiranoj snazi, na prvom su mjestu vjetroelektrane s ukupno 229,00 MW (5 projekata po TS-u iz 2007. i 3 projekta po TS-u iz 2012. godine), na drugom su mjestu elektrane na biomasu s ukupno 46,00 MW (5 projekata po TS-u iz 2007. i 2 projekta po TS-u iz 2012. godine) te na trećem mjestu zauzimaju solarne elektrane s 32,69 MW (34 projekta po TS-u iz 2007. i čak 901 projekt po TS-u iz 2012. godine).

 


Tablica 2: Nositelji projekata s kojima je HROTE sklopio ugovor o otkupu električne energije (2007.-2012.), a čija postrojenja još nisu puštena u pogon (revidirano stanje na dan 30.04.2013.)
 

U Republici Hrvatskoj na dan zaključenja ovog Izvješća u pogonu je, u sustavu povlaštenih proizvođača električne energije, 10 vjetroelektrana ukupne instalirane snage 175,25 MW. Riječ je o projektima Mala vjetroelektrana Ravna 1 (Adria Wind Power d.o.o.), Vjetroelektrana Trtar-Krtolin (Vjetroelektrana Trtar-Krtolin d.o.o.), Vjetroelektrana Orlice (Vjetroelektrana Orlice d.o.o.), Vjetroelektrana Vrataruša (Selan d.o.o.), Vjetroelektrana ZD6 (Velika Popina d.o.o.), Vjetroelektrana Crno Brdo (Vjetroelektrana Crno Brdo d.o.o.), Vjetroelektrana ZD2 (EKO d.o.o.), Vjetroelektrana ZD3 (EKO d.o.o.), Vjetroelektrana Pometno brdo (Končar-Obnovljivi izvori d.o.o.) te Vjetroelektrana Ponikve (Vjetroelektrana Ponikve d.o.o.). Vjetroelektrane ZD2, ZD3 i ZD6 ukupne instalirane snage 45 MW u biti su u vlasništvu Dalekovod d.d. te je tako ta tvrtka vodeća s ukupnim instaliranim kapacitetima u Hrvatskoj.

 


Tablica 3: Povlašteni proizvođači s kojima je HROTE sklopio ugovor o otkupu električne energije, a čija su postrojenja u sustavu poticanja (revidirano stanje na dan 30.04.2013.)

HROTE bilježi i sklopljene ugovore o otkupu električne energije s još 8 vjetropogona, a čiji pogoni do zaključenja ovog Izvješća nisu pušteni u rad. Riječ je, prema Tarifnom sustavu iz 2007. godine, o projektima Vjetroelektrana ZD4 (Eko Zadar Dva d.o.o.), Vjetroelektrana Glunča (Vjetroelektrana Glunča d.o.o.), Vjetroelektrana Jelinak (E.H.N. d.o.o.), Vjetroelektrana ST1-1 (Oštra Stina d.o.o.) i Vjetroelektrana ST1-2 (Oštra Stina d.o.o.). Vjetroelektrana Jelinak je, prema navodima vlasnika, u rad puštena u siječnju 2013. godine, ali zaključno s podacima koje vodi HROTE ta se elektrana na dan 30.04.2013. vodi u kategoriji elektrana koje nisu puštene u pogon. Prema Tarifnom sustavu iz 2012. godine, riječ je o projektima Vjetroelektrana Zelengrad-Obrovac 99 MW (Eko-Energija d.o.o.), Vjetroelektrana Ogorje (Ailos Projekt d.o.o.) te Vjetroelektrana Velika Glava, Bubrig i Crni Vrh (RP Global Danilo d.o.o.). Ukupna planirana snaga navedenih pogodna iznosi 229,00 MW.

 


Tablica 4: Nositelji projekata s kojima je HROTE sklopio ugovor o otkupu električne energije, a čija postrojenja još nisu puštena u pogon (revidirano stanje na dan 30.04.2013.)

U Republici Hrvatskoj je na dan zaključenja ovog Izvješća na elektroenergetsku mrežu priključeno, u sustavu povlaštenih proizvođača električne energije, 174 pogona (solarnih elektrana) ukupne instalirane snage 4,93 MW.

 


Tablica 5: Povlašteni proizvođači s kojima je HROTE sklopio ugovor o otkupu električne energije, a čija su postrojenja u sustavu poticanja (revidirano stanje na dan 30.04.2013.)

HROTE bilježi i sklopljene ugovore o otkupu električne energije s još 935 pogona na sunčevu energiju, a čiji pogoni do zaključenja ovog Izvješća nisu pušteni u rad. Planirana snaga navedenih pogona iznosi 32,69 MW. 

U sektoru integriranih solarnih elektrana, nakon što je ovogodišnja (2013.) kvota od 15 MW već početkom siječnja ispunjena, HROTE je zaprimio i novih 590 zahtjeva za takve sustave, a do 30.04.2013. godine riješen je 521 zahtjev (dio zahtjeva u startu je odbijen zbog nepotpune dokumentacije) za projekte planirane snage 15,41 MW.

 


Tablica 6: Nositelji projekata s kojima je HROTE sklopio ugovor o otkupu električne energije, a čija postrojenja još nisu puštena u pogon (revidirano stanje na dan 30.04.2013.)

U Republici Hrvatskoj na elektroenergetsku mrežu priključene su ukupno, u sustavu povlaštenih proizvođača električne energije, 3 elektrane na biomasu, a to su projekti Kogeneracijsko postrojenje na biomasu Lika Energo Eko (Lika Energo Eko d.o.o.), Energana Varaždin (Univerzal d.o.o.) te Kogeneracijsko postrojenje na bazi izgaranja drvne biomase "Strizivojna Hrast" (Strizivojna Hrast d.o.o.). Ukupna instalirana snaga navedenih pogona iznosi 6,69 MW.

 


Tablica 7: Povlašteni proizvođači s kojima je HROTE sklopio ugovor o otkupu električne energije, a čija su postrojenja u sustavu poticanja (revidirano stanje na dan 30.04.2013.)

HROTE bilježi i sklopljene ugovore o otkupu električne energije s još 7 pogona na biomasu, a čiji pogoni do zaključenja ovog Izvješća nisu pušteni u rad. Riječ je, prema Tarifnom sustavu iz 2007. godine, o projektima Kogeneracijsko postrojenje na drvnu biomasu Lipa 1 (Lipa d.o.o.), Proizvodnja električne energije i kućnog peleta iz biomase (Pelet Grupa d.o.o.), RES Bioenergija Jasenovac (RES Bioenergija Jasenovac d.o.o.), Kogeneracijsko postrojenje na biomasu RES Bioenergija Vrbanja (Res Bioenergija Vrbanja d.o.o.) te Termoelektrana Koprivnički Ivanec (e-two-energy proizvodnja d.o.o.). Prema Tarifnom sustavu iz 2012. godine, riječ je o projektima Bioelektrana – toplana Glina (BE-TO Glina d.o.o.) i Viridas Biomass 9,99 MW (Uni Viridas d.o.o.). Ukupna planirana snaga navedenih pogona iznosi 46,00 MW.

 


Tablica 8: Nositelji projekata s kojima je HROTE sklopio ugovor o otkupu električne energije, a čija postrojenja još nisu puštena u pogon (revidirano stanje na dan 30.04.2013.)

U Republici Hrvatskoj na elektroenergetsku mrežu priključeno je ukupno, u sustavu povlaštenih proizvođača električne energije, 9 elektrana na bioplin ukupne instalirane snage 8,135 MW. Riječ je o projektima, prema Tarifnom sustavu iz 2007. godine, Bioplinsko postrojenje Ivankovo (Osatina Grupa d.o.o.), Bioplinsko postrojenje Ivankovo 2 (Bovis d.o.o.), Bioplinsko postrojenje Tomašanci (Osatina Grupa d.o.o.), Bioplinsko postrojenje Tomašanci 2 (Farma Tomašanci d.o.o.), Bioplinsko postrojenje u sklopu farme pilića Rosulje (Veterinarska Ambulanta Dvor d.o.o.), Bioplinsko postrojenje Mala Branjevina 2 (Farma Muznih Krava Mala Branjevina d.o.o.), Bioplinsko postrojenje Mala Branjevina 1 (Novi Agrar d.o.o.) te Landia-Gradina (Landia d.o.o.). Prema Tarifnom sustavu iz 2012. godine riječ je o projektu Bioplinsko postrojenje Gradec (Energija Gradec d.o.o.).

 


Tablica 9: Povlašteni proizvođači s kojima je HROTE sklopio ugovor o otkupu električne energije, a čija su postrojenja u sustavu poticanja (revidirano stanje na dan 30.04.2013.)

HROTE bilježi i sklopljene ugovore o otkupu električne energije s još 7 pogona na bioplin, a čiji pogoni do zaključenja ovog Izvješća nisu pušteni u rad. Riječ je o projektima, prema Tarifnom sustavu iz 2007. godine, Bio postrojenje Donji Miholjac (EnviTec Biogas d.o.o.), Bio postrojenje Viljevo (EnviTec Biogas d.o.o.) te Bioplinska elektrana Pisarovina (BPEL d.o.o.). Prema Tarifnom sustavu iz 2012. godine riječ je o projektima Projekt BIOKOR (Biokor d.o.o.), Bionardo Vrbanja 1 (Bionardo Vrbanja 1 d.o.o.), Bioplinski pogon Cirkvena (EKO CIRKVENA Poljoprivredna zadruga) te Bioplin Rovišće (Bioplin Rovišće d.o.o.). Planirana snaga svih navedenih pogona iznosi 6,48 MW.

 


Tablica 10: Nositelji projekata s kojima je HROTE sklopio ugovor o otkupu električne energije, a čija postrojenja još nisu puštena u pogon (revidirano stanje na dan 30.04.2013.)

U Republici Hrvatskoj na elektroenergetsku mrežu priključene su, u sustavu povlaštenih proizvođača električne energije, ukupno 4 hidroelektrane ukupne instalirane snage 1,34 MW. Riječ je o projektima, prema Tarifnom sustavu iz 2007. godine, mHE Mataković (mHE Mataković, obrt za proizvodnju električne energije), mHE Mataković (MATAKOVIĆ strojna obrada metala) te Mala hidroelektrana Pleternica na rijeci Orljavi (Mala hidroelektrana Pleternica d.o.o.). Prema Tarifnom sustavu iz 2012. godine riječ je o projektu Agregat biološkog minimuma HE Lešće (HEP-Proizvodnja d.o.o.).

 


Tablica 11: Povlašteni proizvođači s kojima je HROTE sklopio ugovor o otkupu električne energije, a čija su postrojenja u sustavu poticanja (revidirano stanje na dan 30.04.2013.)

HROTE bilježi i sklopljeni ugovor o otkupu električne energije s još jednim hidro-projektom, a čiji pogon do zaključenja ovog Izvješća nije pušten u rad. Riječ je o projektu, prema Tarifnom sustavu iz 2012. godine, Mala hidroelektrana Badljevina (Peranović d.o.o.).

 


Tablica 12: Nositelji projekata s kojima je HROTE sklopio ugovor o otkupu električne energije, a čija postrojenja još nisu puštena u pogon (revidirano stanje na dan 30.04.2013.)

U Republici Hrvatskoj u sustavu povlaštenih proizvođača električne energije, a prema evidenciji koju vodi HROTE, još uvijek ne postoji niti jedan instalirani geotermalni kapacitet za proizvodnju električne energije. Sa stajališta sklopljenih ugovora o otkupu električne energije, a čija postrojenja još uvijek nisu puštena u pogon, tvrtka Geoen d.o.o. nositelj je projekta Geotermalna elektrana Marija 1 planirane snage 4,71 MW prema Tarifnom sustavu iz 2007. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close