Ogled države i privatnog kapitala na skupštini HPB-a

Autor: Ana Blašković , 29. siječanj 2017. u 22:00
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Imenovanje predstavnika privatnih ulagača u Nadzorni odbor okrenulo bi novi list u korporativnom upravljanju bankom u kojoj je dosad glavnu riječ vodila politika, a račune uglavnom plaćali porezni obveznici.

Na dnevni red današnje skupštine dioničara Hrvatske poštanske banke u posljednji trenutak stigao je protuprijedlog: privatni investitori koji su 'uskočili' državi u prošloj, nasušno potrebnoj, dokapitalizaciji prije godinu dana sada traže svoje predstavnike u Nadzornom odboru većinski državne banke. Mirovinski fond Erste Plavi i Croatia osiguranje traže da uz Željka Lovrinčevića, Marijanu Vuraić Kudeljan i Marijanu Miličević koje predlaže država na mandat od šest mjeseci, u nadzornike uđu i njihovi kandidati Vicko Ferić i Vitomir Palinec. 

Kandidati Ferić i Palinec
Ferić je kandidat Erstea, iza sebe ima niz ključnih pozicija u financijama u Ini, SN Holdingu, Valamaru, a premda danas formalno u mirovini neupitno slovi kao stručnjak u poslovnim krugovima, jednako kao i Vitomir Palinec, financijski direktor Adrisa kojeg predlaže Croatia osiguranje. Država, konkretnije ministar financija Zdravko Marić nad Upravom želi vidjeti ekonomista Željka Lovrinčevića i Marijanu Vuraić Kudeljan, zamjenicu ravnatelja Središnjeg ureda Porezne uprave, dvoje stručnjaka koji su bili među kreatorima porezne reforme.

Kandidat države je i Marijana Miličević, direktorica korporativnog marketinga i razvoja u Hrvatskoj pošti, zadužena za zajednički projekt 'Banka u Pošti' kojim banka širi ponudu u poslovnice Pošte. S obzirom na omjer snaga; sa 72 posto naprama gotovo 28 posto glasova privatnog kapitala, država bez sumnje može provesti svoju volju preglasavanjem, ili neformalnim signalima da manjinski dioničari povuku kontra prijedlog. 

Dobri za dokapitalizaciju 
No, današnji ogled dioničara po prvi puta testira koliko je država zaista spremna na transparentnost i suradnju s manjinskim dioničarima. Podsjetimo, po uvjetima Europske komisije bez privatnih investitora država nije samostalno mogla provesti posljednju dokapitalizaciju zbog pravila o državnim potporama, a zbog otezanja HPB je mjesecima bio ispod regulatorne granice minimalnog kapitala.  Imenovanje predstavnika privatnih ulagača u Nadzorni odbor okrenulo bi novi list u korporativnom upravljanju bankom u kojoj je dosad glavnu riječ vodila politika, a račune uglavnom plaćali porezni obveznici.  

Komentirajte prvi

New Report

Close