Odvjetništvo traži pritvor za Mamića

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. ožujak 2013. u 15:42
Zdravko Mamić / Photo: Daniel Kasap/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo zatražilo je određivanje istražnog zatvora protiv izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića.

Općinsko državno odvjetništvo zatražilo je određivanje istražnog zatvora protiv izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića tereteći ga da je jučer javno poticao na mržnju prema ministru Željku Jovanoviću, ali istodobno iskazivao izrazitu netrpeljivost i poticao na mržnju i prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti.

Tužiteljstvo je predložilo pritvaranje Mamića zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela jer je višestruko evidentiran za razne prekršaje protiv javnog reda i mira, te sigurnosti u prometu, što prema tužiteljstvu ukazuje da se radi o osobi koja ne poštuje i ne priznaje pravne norme i pravni poredak. Tužiteljstvo navodi da njegove izjave u emisiji Soundset Plavog radija dodatno dobivaju na težini u kontekstu skorašnjeg održavanja nogometne utakmice između Hrvatske i Srbije jer izazivaju bojazan da će dovesti do nereda i remećenja javnog reda i mira.

Osim toga, kažu u tužiteljstvu, osumnjičenik je u javnim istupima iskazivao izrazitu netrpeljivost prema pripadnicima drugih nacionalnih manjina i pripadnicama suprotnog spola.

Neslužbeno se doznaje da će ročište na kojem će se odlučivati o pritvoru početi u 16 sati. Jedan od Mamićevih branitelja Mate Matić rekao je Hini da je Mamić iznio obranu i da je odgovarao na pitanja tužiteljstva. Dokaže li se Mamiću krivnja prijeti mu kazna do tri godine zatvora.

Mamić je jučer u eteru Soundset Plavog radija iznio niz uvreda na račun ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, za kojeg je rekao među ostalim da je ''hrvatomrzac'', "uvreda za hrvatski mozak" i "Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu, osim što je malo dizao utege".

Njegov najnoviji verbalni ispad naišao je na široku osudu javnosti, no njegovi odvjetnici ocjenjuju kako je riječ o "političkoj hajci" u kojoj svi žele "prikupiti bodove". Oni smatraju da se ne radi ni o čemu drugome osim možda o nekakvoj uvredi. Na ispitivanje u tužiteljstvo Mamić je doveden iz pritvora na Oranicama.

Za svoju obranu angažirao je zagrebačke odvjetnike Jadranku Sloković, Antu Madunića i Matu Matića te kao njihove zamjenike Nikolu Mandića i Ivana Stanića.

Komentirajte prvi

New Report

Close