Odvjetnik najavio žalbu, dok Kalmeta planira “dokazati nevinost”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. studeni 2014. u 17:10
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Zadarski gradonačelnik i bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta izjavio je u ponedjeljak da ne smije govoriti o detaljima istrage u kojoj će “dokazati svoju nevinost”.

Zadarski gradonačelnik i bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta izjavio je u ponedjeljak da ne smije govoriti o detaljima istrage u kojoj će "dokazati svoju nevinost", dok je njegov odvjetnik najavio žalbu na istragu u kojoj se Kalmetu sumnjiči da je povezao dvojcu svojih suradnika iz ministarstva i čelnike Hrvatskih autocesta (HAC) kako bi iz te javne tvrtke izvukli najmanje 30 milijuna kuna.

"Trenutačno ne smijem govoriti o detaljima istrage, no to su stare i poznate stvari", rekao je Kalmeta novinarima ispred zadarske Gradske uprave. Na pitanje je li riječ o 'aferi Remorker' ponovio je da ne može govoriti o sadržaju istrage o čijem je proširenju obaviješten još prošlog tjedna. No, ocijenio je kako će "dokazati svoju nevinost".

Najavljujući žalbu na rješenje o proširenju istrage njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović Hini je izjavio da je "gotovo izvjesno da će se Kalmeta braniti aktivno, iznoseći činjenice i dokaze koje pobijaju bilo kakvo počinjenje kaznenog djela".

Kalmeta čeka poziv istražitelja

Dodao je da još ne zna kada će Kalmeta biti pozvan na razgovor u Uskok koji nakon proširenja istrage nije tražio njegovo zadržavanje u istražnom zatvoru.

Vilajtović je kazao da, iako prije Kalmetina ispitivanja nema pravo uvida u spis, smatra da u ovom slučaju nitko nije izravno teretio njegova branjenika te da nema dokaza koji bi ga povezali s navodnim nezakonitostima.

"Nakon što uložimo žalbu sudac istrage treba donijeti odluku. Ako odbije žalbu rješenje o istrazi postaje pravomoćno i iz Uskoka nas mogu zvati na razgovor", kazao je Vilajtović, dodajući da mu je teško procijeniti kada bi to moglo biti.

Bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik našao se pod Uskokovom istragom zbog sumnja da je s dvojicom svojih suradnika iz ministarstva Zdravkom Livakovićem i Milivojem Mikulićem te čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC) Josipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom iz tog javnog poduzeća izvukao najmanje 30 milijuna kuna, od kojih su, po sumnjama tužiteljstva, međusobno podijelili najmanje 24,5 milijuna kuna.

Na internetskoj stranici Uskoka objavljeno je da je ministar mora, turizma, prometa i razvitka a potom ministar mora, prometa i infrastrukture od 2005. do kraja 2010. u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičenike koji su od ranije pod istragom u slučaju Remorker.

Uskok: izvođači milijun platili gotovini, ostatak opran preko Remorkera

Tužiteljstvo tvrdi da su Kalmeta i ostali novac iz HAC-a i Hrvatskih cesta izvlačili preko angažiranih izvođača radova, od kojih su tražili mito "koristeći autoritet investitora". Pojedine izvođače radova zbog toga su stavljali u povoljniji položaj za dobivanje poslova te im plaćali više nego što su radovi zaista vrijedili ili im priznavali neizvršene "vantroškovničke radove".

Istražitelji tvrde da su im HAC-ovi podizvođači zauzvrat milijun kuna isplatili izravno u gotovini, dok su na račun češke tvrtke "Remorker" u vlasništvu Igora Premilovca uplatili najmanje 30 milijuna kuna kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao povoljniji položaj u naplati potraživanja.

Prema Uskokovim tvrdnjama Premilovac je u inozemstvu podizao gotovinu i najmanje 5,5 milijuna kuna zadržao, a barem 24,5 milijuna kuna predao Sapunaru koji je novac navodno podijelio s Kalmetom, Livakovićem, Mikulićem i Bobanom.

Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom s čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno preko 30 milijuna kuna, a u tom kraku istrage glavni osumnjčenik je dugogodišnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

Lokalni HDZ bez komentara, SDP tvrdi da je Zadar talac Kalmetine neizvjesne sudbine

Predsjednik zadarskoga HDZ-a i zadarski dogradonačelnik Zvonimir Vrančić nije želio komentirati pokretanje istrage protiv Božidara Kalmete, dok predsjednica zadarskoga SDP-a Sabina Glasovac ističe kako je grad talac Kalmetine neizvjesne političke i osobne sudbine.

Vrančić je kazao da pokretanje istrage protiv gradonačelnika Kalmete neće utjecati na fukcioniranje gradske vlasti jer je on i dalje na toj dužnosti.

No, predsjednica zadarskoga SDP-a Sabina Glasovac podsjetila je da je ta stranka dugo upozoravala da su grad Zadar i Zadrani žrtve vrlo neizvjesne sudbine gradonačelnika Kalmete.

"Ono što mogu reći jest da mi je vrlo drago da institucije konačno rade neovisno svoj posao i da nema zaštićenih ličkih medvjeda", rekla je Glasovac.

"Od trenutka kada je gradonačelnik Kalmeta preuzeo dužnost, on je zapravo odsutan i sve ovo što se događala vezano uz navedene afere je ostavilo traga i na njemu i na Gradskoj upravi. Grad se pretvorio u taoca njegove neizvjesne političke i osobne sudbine", dodala je Glasovac.

Predsjednik Akcije mladih Marko Pupić Bakrač tražio je Kalmetinu ostavku odmah nakon uhićenja Nadana Vidoševića.

"Vrlo je jasno da se radi o organiziranoj skupini koja je imala svoju glavu, a ta glava nije Zdravko Livaković ni Kalmetin vozač. Nadam se da će istraga biti dovedena do kraja. Kalmeta treba podnijeti ostavku, a predsjednik HDZ-a Karamarko inzistirati na tome jer će inače poslati krivu poruku", rekao je Pupić Bakrač.

Stanić očekuje istragu cijelog Kalmetina sektora

Šef Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić koji je žestoko prozivao Božidara Kalmetu zbog pljačke u cestogradnji, izjavio je u ponedjeljak kako očekuje da se provede kompletna istraga cijelog Kalmetinog resora za vrijeme njegovog mandata.

"Bilo je samo pitanje trenutka kad će Kalmeta doći na red, ali me začudila izjava ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića koji je jučer rekao da pljačka u HAC-u nije najveći problem", izjavio je Hini Stanić, koji je prije godinu kazneno prijavio Kalmetu i njegove najbliže suradnike tereteći ih da su se udružili u zločinačku organizaciju radi pljačke u cestogradnji.

Stanić je ustvrdio da pljačka jest najveći problem jer bi u suprotnom HAC bio manje dužan. Tvrdi i da se tom izjavom ministar Hajdaš Dončić "solidarizirao s onima koji su plačkali Hrvatske autoceste".

Predsjednik cestarskog sindikata smatra da opljačkani novac treba vratiti. "Očekujem da se ovaj slučaj do kraja istraži, da se odgovorni kazne i da se vrati opljačkani novac", izjavio je Stanić.

Komentirajte prvi

New Report

Close