Sudski proces sve je aktere izbacio iz svijeta biznisa, evo gdje su danas

Autor: Suzana Varošanec , 19. srpanj 2016. u 12:00
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Oslobađajuća presuda u predmetu na 50.000 stranica, nakon pet godina suđenja hladan je tuš za tužiteljstvo. Odvjetnici vjeruju da će srušiti i presudu Marincu.

Presudom suca Siniše Plešea na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno su oslobođeni svi USKOK-ovi optuženici u aferi Spice, što su odvjetnici koji od početka imaju čvrstu i jedinstvenu obranu zapravo najavljivali kao jedini mogući ishod. Oslobađajuća presuda u tom mega predmetu na 50-ak tisuća stranica, nakon pet godina suđenja hladan je tuš za tužiteljstvo, ali isto i za dobar dio javnosti, ukoliko nije bila sklonija načelu presumpcije nevinosti.

Uz Damira Polančeca i bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, USKOK je u toj aferi teretio vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića. "Dobili smo pravnu bitku po prvoj i drugoj točki optužnici, za zločinačko udruživanje i 14 zasebnih točka, odnosno za sukus afere Spice, koji se odnosi na optužbe za vlasničko preuzimanje Podravke, kazao je odvjetnik Krunoslav Kunštić, branitelj Darka Marinca, bivšeg šefa Uprave koprivničke prehrambene industrije. "Sva naša pravna stajališta su prihvaćena u odnosu na aferu Spice, te su svi optuženici oslobođeni svih optužbi.

Što se tiče osuđujućih presuda koje su izvan afere Spice, i za to imamo dovoljno argumenata za žalbu kojom, sigurni smo, ćemo dokazati da ni tim radnjama nisu počinjena kaznena djela", kaže Kunštić. Za dva Podravkina kredita odobrena splitskoj tvrtki SMS u iznosu od 65 milijuna kuna, i za kredit od 10,7 milijuna kuna tvrtki Gradec, Podravkinom dobavljaču tjestenine, na kaznu zatvora od dvije godine osuđen je Marinac. Šestak i Pavlović nepravomoćno su osuđeni na deset, odnosno devet mjeseci koje mogu zamijeniti društveno korisnim radom, dok je Mladiniću sud izrekao kaznu zatvora u trajanju šest mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine.

Prema sudu, riječ je o nesavjesnom poslovanju, pa Podravci Marinac mora vratiti 65 milijuna kuna kredita SMS-u, a Šestak, Pavlović i Mladinić 10,7 milijuna kuna, dok prema braniteljima, kredit SMS-u uobičajena je praksa za strateške partnere, a za drugi slučaj tvrde da je posrijedi smanjenje rizičnog potraživanja Podravke prema SMS-u, ali preko Gradeca. Svi akteri optužnice ovome raspletu nadali su se više od šest godina, ali su neki od njih presudu dočekali još uvijek u teškim poslovnim i obiteljskim prilikama. Horvat je izgubio praktički cijeli biznis – niz tvrtki iz Fima grupe završilo je u bankrotu, Mladinićev SMS je propao, dok se njegove obiteljska situacija još uvijek nije popravila. Šestak je, pak, šest i pol godina uložio isključivo u svoju obranu, i nije se bavio drugim poslovima.

Marinac, iako u mirovini, što mu je olakšalo život, kao iskusni i hvaljeni menadžer potpuno se povukao s poslovne scene. Svima je biznis, posao i normalni život na neki način bačen na sporedni kolosijek, a ključnu ulogu preuzeli su odvjetnici, koji su tvrdili da je riječ o USKOK-ovim konstrukcijama. U tom je predmetu istraga započela u jesen 2009. spektakularnim uhićenjima zbog zvučnih imena iz biznisa, dok je 2010. godine uslijedila također očekivana optužnica, ali uz krupnu političku 'lovinu'. Obuhvatila je i Damira Polančeca, koji je do tada bio potpredsjednik Vlade u mandatu premijera Ive Sanadera, ali je za mandata premijerke Jadranke Kosor upravo zbog afere Spice bio prisiljen odstupiti, kao i napustiti članstvo u HDZ-u.  

Polančec, pak, i svih sedam suokrivljenika za vrijeme istrage odležali su i pritvorske dane, nakon čega se suđenjem od 2011. nadalje cijeli slučaj prometnuo u najsloženiji proces, kako po pravnim pitanjima i ocjeni kvalitete dokaza – prikupljenoj velikoj dokumentaciji i preko 200 ispitanih svjedoka. Taj mega proces u povijesti hrvatskog pravosuđa sad je u cijelosti navedenom presudom potvrdio da vodu ne drže USKOK-ove optužbe za zločinačko udruživanje radi vlasničkog preuzimanja Podravke od strane menadžmenta čime bi Podravki bila pričinjena šteta od gotovo 400 milijuna kuna. Ujedno to i znači da je sud praktički prihvatio pravna stajališta obrane, koja je za zločinačko udruživanje s navedenom namjerom kao ključnu inkriminaciju iz optužnice isticala da ni tehnički, ni teorijski ne stoji, i to ukratko zbog toga što nije izvediva.  

Takve tvrdnje obrane potvrđuju se prvostupanjskom presudom, pa sud također nalazi da nisu tehnički mogli izvesti u velikom krugu ljudi to što im se stavlja na teret. Za očekivati je da će i USKOK reagirati žalbom pred Vrhovnim sudom. Obrana je očekivala ovakvu presudu. "Iza nas je mukotrpni rad od prvog dana istrage", kazala je odvjetnica Ksenija Vržina iz tima Marjana Hanžekovića koji brani Horvata kao treće optuženoga. Navodi da je USKOK u odnosu na njega drastično mijenjao optužnicu, prvo su ga teretili kao jednog od organizatora, a onda kao pripadnika grupe. Pravna kvalifikacija od strane USKOK-a ublažena je i za drugu točku, pa je umjesto za zlouporabu  položaja i ovlasti tužen za pomaganje u zlouporabi. Podravka je u pogledu svojeg imovinsko-pravnog zahtjeva upućena na parnicu, što je standardna procedura, za koju ova presuda sada navodno nije baš čvrst osnova. Tijekom procesa bilo je nekoliko izmjena Zakona o kaznenom postupku, što je  utjecalo na dokazni postupak jer ga je otežavalo.

Komentirajte prvi

New Report

Close