Odvjetnici protiv fiskalnih blagajni: Mi nismo kao ugostitelji ili frizeri

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. siječanj 2013. u 12:52
Robert Travas (Foto: Žarko Bašić/PIXSELL)

Prema Zakonu o fiskalizaciji odvjetnici bi trebali od 1. travnja uvesti fiskalne blagajne.

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) podnijela je Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom po kojem se fiskalne blagajne primjenjuju i na odvjetnike te je zatražila privremenu obustavu primjene Zakona na odvjetnike do donošenja odluke.

Predsjednik Komore Robert Travaš rekao je Hini da članak 3. Zakona o fiskalizaciji nije u suglasnosti sa člankom 27. Ustava, koji definira odvjetništvo kao samostalnu i neovisnu službu pružanja pravne pomoći.

"Osnovni razlog podnošenja prijedloga je da odvjetništvo nije gospodarska djelatnost nego samostalna i neovisna služba kao poseban dio pravosuđa", zaključio je Travaš.

Po njegovim riječima, takvo su stajalište u drugim slučajevima potvrdili Ustavni i Vrhovni sud.

U obrazloženju rješenja Ustavni sud je 2002. naveo da se pružanje pravne pomoći putem odvjetništva ne može shvatiti kao gospodarska djelatnost na tržištu te da se ta djelatnost odvaja od pravila koja vrijede u gospodarstvu, a isto stajalište zauzeo je i Vrhovni sud u odlukama iz lipnja i srpnja 2012., rekao je Travaš.

Dodao je da Međunarodna unija odvjetnika koja zastupa odvjetničke komora iz 110 zemalja te krovna udruga odvjetničkih komora EU nigdje ne nalaze slučaj da bi se fiskalne blagajne odnosile na odvjetnike.

Te su dvije organizacije, kazao je Travaš pisale vladi, ali nisu dobile odgovor na predloženi sastanak i iznesene argumente.

Fiskalne blagajne za odvjetnike pokušali su uvesti samo Bosna i Hercegovina i Srbija, ali su vlade od toga odustale nakon sastanaka sa predstavnicima svjetske i europske organizacije odvjetnika.

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio je na snagu 1. siječnja.

Predsjednik HOK-a Robert Travaš za Tportal je kazao kako su prije dva dana poslali prijedlog na Ustavni sud, osnovni razlog za to nije nikakva želja da se izbjegne plaćanje poreza već činjenica da niti jedna članica EU-a ne poznaje fiskalne blagajne u odvjetništvu jer to nije, kako ističe, gospodarska djelatnost. 'Mi smo posebna neovisna služba definirana člankom 27. Ustava RH-a. Mi nismo gospodarska djelatnost kao ugostitelji ili frizeri', kaže Travaš. 

Prema Zakonu o fiskalizaciji odvjetnici bi trebali od 1. travnja uvesti fiskalne blagajne. Travaš se nada kako će Ustavni sud do tad odlučiti o njihovom prijedlogu, a ako se to oduži da će prihvatiti njihov zahtjev za privremenom obustavom zakona. Travaš je kazao kako su iz Ministarstva financija dosad dobili  samo jedan dopis u kojem im je objašnjeno kako fiskalizacija neće narušiti odnos povjerljivosti između odvjetnika i klijenta.
 

Komentari (6)
Pogledajte sve

i te kako je potrebno

ako je sudeći po učestalosti utaje poreza, prihoda ili nekom drugom obliku kriminala, svima u zemlji bi trebalo na čelo nalijepiti fiskalnu kasu

” …odvjetništvo kao samostalnu i neovisnu službu pružanja pravne pomoći….”
Tko nije u gospodarstvu ne treba plaćati porez.
Kradu , kradu i oni! Gotovina u đep.
Provjereno.

Bez suvišnog sarkazma smatram da je dobro i za odvjetnike da uvođenjem fiskalnih kasa povećaju očigledno loš image koji uživaju u društvu.Nema nijednog razloga zašto bi trebali biti izuzeti.

New Report

Close