Odštete za katastrofe 8 puta veće nego 1970.

Autor: Božica Babić , 28. ožujak 2011. u 22:00

Osiguravatelji svake godine plaćaju više za posljedice potresa, poplava, tsunamija i uragana

Prirodne katastrofe na globalnoj su razini unatrag 40-ak godina ostavile goleme posljedice. Troškovi odštetnih zahtjeva porasli su osam puta, od 5 milijardi dolara u 1970. do više od 40 milijardi u 2010., otkriva analiza koju je izradio Allianz, najveći europski osiguravatelj. Iako se čini da broj razornih prirodnih katastrofa, od potresa na Haitiju, Čileu, Novom Zelandu i Japanu do poplava u Europi, Pakistanu i Australiji iz dana u dan raste, glavni razlog za tako drastično povećanje odšteta, ističu u Allianzu, nalazi se u gospodarskom rastu.

Vrijednost imovine kontinuirano raste, a istodobno i gustoća stanovništva te penetracija osiguranja, i to mahom u područjima visokog rizika. Takav trend sjedinjen je s brzim rastom gospodarstava u područjima sklonima prirodnim katastrofama, a utjecaj su imale i globalne klimatske promjene. U samo pet katastrofa (potresi na Haitiju i Sečuanu, poplave u Kini i SAD-u te toplotni val u Europi) bilo je 377.025 žrtava, štete su procijenjene na 151.800 milijuna dolara, a isplaćene odštete iznosile su 1415 milijuna dolara. Allianzovi analitičari iznose da potresi koji su proteklog desetljeća odnijeli najveći broj žrtava nisu nužno bili najjačega intenziteta. Potres na Haitiju 2010. oslobodio je 500 puta slabiju energiju nego potres koji je pogodio Čile, no potres na Haitiju bio je znatno razorniji. Čimbenici koji određuju štete su način i materijali pri gradnji te ozbiljnost sekundarnih efekata poput potresa, tsunamija, požara i nepripremljenosti. Hrvatska se nalazi na jednom od seizmološki najaktivnijih područja te Sonja Miočić-Maksić, direktorica korporativnih komunikacija Allianza, podsjeća da je podijeljena u šest zona rizika, ovisno o stupanju jačine mogućih potresa, pa je premija osiguranja u Dubrovniku, koji je u trećoj zoni rizika, veća nego u Puli koja je u prvoj.

Japanski gubici još se zbrajaju

Šteta veća od 200 mlrd. dolara
Posljedice poplave i tsunamija u Japanu još nisu utvrđene, ali se procjenjuju na više od 200 milijardi dolara. Tome će trebati pridodati i štete koje su prouzročene gospodarstvu u drugim dijelovima svijeta.




Komentirajte prvi

New Report

Close