‘Održivi razvoj Hrvatske nema alternative’

Autor: Marta Duić , 16. travanj 2015. u 22:00
Predavanje Mihaela Zmajlovića, ministra zaštite okoliša i prirode/Žarko Bašić/PIXSELL

Održivi razvoj je naša budućnost’, istaknuo je ministar Mihael Zmajlović na radionici za studente održanoj u sklopu projekta Hrvatska pamet Hrvatskoj.

U sklopu projekta Hrvatska pamet Hrvatskoj Poslovni dnevnik je u suradnji s partnerima organizirao treću radionicu za studente – Održiva Hrvatska.

"Istraživanja pokazuju da su zanimanja budućnosti vezana upravo za segment zaštite okoliša. Prema podacima Europske komisije više od 20 milijuna poslova u Europi već je povezano s okolišem, a taj sektor i u godinama krize bilježi rast. Zato je naše strateško opredjeljenje održivi razvoj Hrvatske temeljen na ekonomiji koja je zelena, niskougljična, prilagodljiva klimatskim promjenama te učinkovita u upotrebi resursa", poručio je studentima Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode. Naglasio da je Europa kontinent najsiromašniji sirovinama, a rast nije moguć bez sirovina i energije stoga je nužno omogućiti gospodarski rast koji će se temeljiti na održivom korištenju prirodnih resursa i vrijednih sirovina, cirkularnoj ekonomiji.

Kako kaže, primjena temeljnih načela cirkularne ekonomije osigurava čist i zdrav okoliš, veću kvalitetu života građana i čini dobro za gospodarstvo. Područje energetske učinkovitosti ima veliki potencijal za rast i razvoj te otvaranje novih radnih mjesta za visokoobrazovane i to kroz kroz razvoj modernih tehnologija i inovacije. "Održivi razvoj Hrvatske nema alternative. To je naša budućnost. To je i vaša budućnost. Upravo vas, mladih stručnjaka, kojima se otvara prilika da iskoristite svoja znanja i vještine u brojnim sektorima čiji razvoj omogućavamo", zaključio je.

Prezentacijom Svena Müllera, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost studentima se željela približiti energetska učinkovitost kao temelj održivog energetskog razvoja te ih se zainteresirati i pokazati im primjere dobre prakse. Studentima je prikazana energetska slika svijeta i Hrvatske koja govori o neravnomjernoj potrošnji energije po stanovniku. "Vi kao studenti morate znati spoznati važnost projekata energetske učinkovitosti za vašu i našu budućnost", istaknuo je Müller. Aleksandra Anić Vučinić s Geotehničkog fakulteta Varaždin održala je prezentaciju Zaštita okoliša na fakultetu i u praksi. Radionicu je zaključio Igor Vrečko, profesor Veleučilišta Baltazar prezentacijom Dobra i cjelovita priprema projekta – Uvjet za uspješnu izvedbu.

Komentirajte prvi

New Report

Close