Održiva marikultura – temelj plavog rasta i gospodarskog razvoja Šibensko-kninske županije

Autor: Objava za medije , 20. travanj 2017. u 15:37
FOTO: Press

Župan Goran Pauk danas je u Gradskoj vijećnici prisustvovao konferenciji pod nazivom „Održiva marikultura – temelj plavog rasta i gospodarskog razvoja Šibensko-kninske županije“.

Konferenciju je organizirala Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije kao završno događanje projekta „CODE Aquaculture – Suradnja za razvoj marikulture“ kojeg provodi u partnerstvu s tvrtkom CroNoMar d.o.o. iz Šibenika i institutom NOFIMA AS iz Norveške.

Glavne teme bile bile su izrada kvalitetne podloge za planiranje razvoja marikulture u Šibensko-kninskoj županiji te realizacija poslovne suradnje između hrvatskih i norveških partnera.

„Politika održive marikulture jedna je od politika koju je ova županija prepoznala kao osnovu za održivi gospodarski razvoj svog obalnog područja. Uzimajući u obzir konfliktne interese koji su često vezani sa priobalni prostor, koncept integralnog upravljanja obalnim područjem pokazao se kao najbolji alat za upravljanje i najbolje rješenje za postizanje održivog razvoja pri čemu je kvalitetno prostorno planiranje ključni instrument.“, rekao je župan Goran Pauk.

Na konferenciji je predstavljena studija „Mapiranje resursa i održivo upravljanje sektorom marikulture u Šibensko-kninskoj županiji“, izrađena u okviru projekta koji je financiran iz Programa Europskog gospodarskog prostora i Norveškog fonda. Studija   predstavlja podlogu za planiranje razvoja marikulture u Šibensko-kninskoj županiji.

„Očekujemo da će ova studija poslužiti kao stručna podloga koja će pomoći u plansko-upravljačkom procesu, sagledavanju mogućnosti razvoja marikulture, omogućavanju poduzetničke inicijative i ostvarivanja pretpostavki za zapošljavanje i gospodarski rast na način koji će osiguravati primjereno održavanje i zaštitu pomorskog dobra u našoj županiji odnosno poštujući sva ograničenja u prostoru.“, zaključio je župan.

Na konferenciji su održana četiri panela. Prvi panel odnosio se na već spomenuto predstavljanje Studije na kojoj se nakon uvodnih riječi župana Gorana Pauka i ravnateljice Javne ustanove razvojne agencije Šibensko-kninske županije Mire Lepur prisutnima obratio i sam voditelj izrade studije, gospodin Tomi Haramina koji je istaknuo proizvodnju bijele ribe kao važan dio integrirane multitrofičke akvakulture. „Potražnja za ribom i školjkašima u Europskoj uniji u zadnjih nekoliko godina je znatno porasla, a porasla je i  proizvodnja morskih proizvoda u Republici Hrvatskoj. Šibensko-kninska županija još uvijek nije iskoristila sve potencijale kojima raspolaže otvaranjem novih zona za uzgoj ribe i školjkaša ima mogućnosti povećati svoj doprinos.“, rekao je Haramina.

Tema drugog panela bili su trendovi, izazovi, mogućnosti i zajednički ciljevi u marikulturi na kojem je svoje izlaganje održala i v.d. pročelnica Upravnog odijela za pomorstvo, promet i otočni razvoj Šibensko-kninske županije Lidija Bralić.

Održiva marikultura, okoliš, turizam i zelene tehnologije bila je tema trećeg panela na kojemu se prisutnima obratio gospodin Bjorn Steinar Saether iz Norveškog instituta za hranu, ribarstvo i akvakulturu (NOFIMA). Saether je istakao da Norveška prepoznaje potencijal Republike Hrvatske na području akvakulture, kao i zainteresiranost za suradnju s našom zemljom u budućnosti.

Konferencija je završila posljednjim panelom koji je za cilj imao razmjenu poslovnih iskustava u sektoru marikulture.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close