Održana konferencija Stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u KZŽ

Autor: Poslovni.hr , 25. veljača 2015. u 14:20
Foto: http://www.kzz.hr

Krapinsko-zagorska županija nastavlja s nastojanjima za razvoj civilnog društva

U Termama Jezerčica je u petak, 20. veljače održana konferencija Stvaranje poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Krapinsko-zagorskoj županiji. Konferencija je organizirana sa ciljem predstavljanja rezultata projekta Građani i građanke imaju moć, pružanja uvida u nacionalne politike i programe razvoja civilnog društva te početka izrade Strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva.

Program konferencije se, u skladu s ciljevima, održao u tri dijela. Posebno plodonosan je bio posljednji, radionički dio u kojem su sudionici razmjenom znanja dali poticaje za izradu Strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Županiji. Na konferenciji je sudjelovalo sedamdesetak predstavnika civilnog društva te regionalne i lokalne samouprave. Izlagali su voditeljica projekta Tajana Broz iz Udruge CESI, zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, predsjednica Savjeta za razvoj civilnog društva Krapinsko-zagorske županije Ivana Radanović, Stela Fišer Marković iz Ureda za udruge Vlade RH i voditelj Programa JAKO Igor Roginek. U radu konferencije sudjelovali su i  članovi Savjeta za razvoj civilnog društva te članovi Odbora za društvene djelatnosti Županijske skupštine, a sve prisutne je na početku pozdravila saborska zastupnica Dunja Špoljar.

Konferencija je realizirana u okviru projekta Građani i građanke imaju moć koji je imao za cilj razviti održive i participativne demokratske mehanizme te unaprijediti participaciju građana/ki i organizacija civilnog društva u donošenju odluka na lokalnom i regionalnom nivou. Za vrijeme provođenja projekta organiziran je trening za jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva i jedinica lokalne samouprave za participativno odlučivanje, osnovan je Savjet za razvoj civilnog društva Krapinsko-zagorske županije, donesen je Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja općih akata u Krapinsko-zagorskoj županiji te je unaprijeđena suradnja savjetodavno-radnih tijela u Krapinsko-zagorskoj županiji koja se bave ranjivim društvenim skupinama.

Na konferenciji je posebno istaknuta uloga Županijske skupštine koja je donijela ključne odluke osnivanja Savjeta za razvoj civilnog društva i Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Zamjenica župana Jasna Petek je u svom izlaganju naglasila da se Kodeks već primjenjuje u odlučivanju na nivou županije, a da sada predstoji izazov probuđivanja interesa zainteresirane javnosti za sudjelovanje u ovakvom radu.

Komentirajte prvi

New Report

Close