Održan Savjet za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka

Autor: Objava za medije , 16. listopad 2013. u 16:20
Thinkstock

U Ministarstvu poljoprivrede je održana sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka na kojoj je razmatrano aktualno stanje u proizvodnji i preradi mlijeka.

U Ministarstvu poljoprivrede je, danas 16. listopada 2013. godine održana sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka na kojoj je razmatrano aktualno stanje u proizvodnji i preradi mlijeka.

S obzirom na nedavnu konferenciju o mliječnom sektoru EU-a održanu u Bruxellesu, predstavnicima Savjeta prezentirana su obilježja i značaj sektora te situacija na tržištu Europske unije. Isti pokazuju kako je cjelokupni mliječni sektor izuzetno osjetljiv na poremećaje na tržištu, a u razdoblju od 2003. do 2010. godine broj proizvođača mlijeka u EU 27 zemalja pao je za 47%.

Kako u zemljama EU i zemljama u okruženju, tako je i u Republici Hrvatskoj prisutan pad proizvodnje mlijeka, a jedan od najvećih problema je pad isporuke po isporučitelju. Također je smanjena i produktivnost prerađivačke industrije. Zbog svih analiziranih pokazatelja, Savjet je prihvatio postavljene ciljeve kako bi se zaustavili negativni trendovi, a koji definiraju podizanje proizvodnje mlijeka u RH na zadovoljavajuću razinu (kratkoročno na 600, a dugoročno na 800.000 t), osiguranje konkurentnosti mliječnog sektora te provedbu „Mliječnog paketa“ u RH koji predlaže i Europska Komisija za sve zemlje članice.

Iznijete su i mjere za ostvarenje postavljenih ciljeva za koje će se detalji provedbe i aktivnosti definirati na radnim tijelima Savjeta. Tako kratkoročne mjere obuhvaćaju hitnu obradu zahtjeva proizvođača mlijeka za dodjelom poljoprivrednog zemljišta, organiziranu nabavu junica, veće korištenje programa HBOR-a za kreditiranje govedarske proizvodnje te osiguranje povoljnih uvjeta nabavke gnojiva i sjemena od strane proizvođača na kojima Ministarstvo poljoprivrede intenzivno radi. Dugoročne mjere odnose se na podizanje produktivnosti i konkurentnosti kroz organiziranje proizvođača, nova tržišta i nove proizvode s dodanom vrijednosti, povećavanje inovativnosti i ulaganja u razvoj i marketing, stručnu pomoć i poseban pristup mladim proizvođačima.

Članovi Savjeta pozitivno su prihvatili predložene mjere, aktivno su se uključili i žele sudjelovati u daljnjim aktivnostima te očekuju da se iste počnu primjenjivati u što je skorijem vremenu, za poboljšanje aktualnog stanja u sektoru i pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Komentirajte prvi

New Report

Close