Održan prvi sisački Festival piva

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2015. u 13:05
Nikola Cutuk/PIXSELL

Grad Sisak će na sve moguće načine pomoći malim proizvođačima piva te dati poticaj da se nakon 160 godina tradicije ponovo pokrene proizvodnja piva koje će imati oznaku „Sisačko pivo“

Na prvom sisačkom Festivalu piva koji je održan u organizaciji Gradskog muzeja Sisak i Turističke zajednice grada Siska, a u povodu 160. godišnjice sisačke pivovare, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ te saborski zastupnik i bivši ministar zdravstva i socijalne skrbi Rajko Ostojić obišli su štandove brojnih malih domaćih pivara te kušali njihova vrhunska piva. Ministar Gordan Maras istaknuo je važnost izlaženja u susret najmanjim proizvođačima piva koji godišnje proizvode do 125 tisuća hektolitara piva smanjivanjem trošarina i do 50 posto sa svrhom smanjenja cijene piva.

-U konačnici smanjenjem trošarina se malim proizvođačima piva želi pomoći da budu konkurentniji, da se potiče njihova proizvodnja kao i zapošljavanje. Očekujem da će se u idućih nekoliko godina povećati broj proizvođača piva koji će promovirati našu kulturu i tradiciju proizvodnje kvalitetnog hrvatskog piva. Proizvodnja ove vrste piva je nešto skuplja no kvaliteta njihovog okusa je za prave pivoljupce privlačna bez obzira na cijenu što će sigurno osigurati opstanak malih proizvođača piva na tržištu – rekao je Maras.
Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček istaknula je važnost održavanja ove manifestacije za grad Sisak koja osim kao zabavni program za građane Siska predstavlja poticaj i podršku proizvođačima piva.
-Mislim da su današnjom posjećenošću mnogobrojni Siščani uvidjeli opravdanost održavanja prvog sisačkog Festivala piva te da su domaći craft pivari privukli popriličan broj ljubitelja piva i time isključili svaku sumnju da će se ovim obilježavanjem 160. obljetnice proizvodnje piva u Sisku završiti sjećanje na dugu i bogatu tradiciju proizvodnje piva koja je u Sisku krenula 1855. godine. Grad Sisak će na sve moguće načine pomoći malim proizvođačima piva te dati poticaj da se nakon 160 godina tradicije ponovo pokrene proizvodnja piva koje će imati oznaku „Sisačko pivo“ – zaključila je gradonačelnica.

U večernjim satima koncert je održala grupa Belfast Food koja je dodatno zagrijala atmosferu u Ulici Stjepana i Antuna Radića gdje se Festival piva i održavao. Veliki broj Siščana prisustvovao je ovoj manifestaciji koja se pokazala kao pun pogodak za Sisak i Siščane.

Gradski muzej Sisak organizirao je jučer prijepodne i rutu sisačkih pivovara koja je počela kod Stare pivovare na Pogorelcu, a završila kod Nove pivovare na mjestu današnjeg klizališta.

Komentirajte prvi

New Report

Close