Održan međunarodni skup arhitekata na temu praktične prostorne aplikacije istarskih fresaka

Autor: Poslovni.hr , 12. kolovoz 2015. u 12:16
Dusko Marusic/PIXSELL

Projekt REVITAS II – Nadgradnja revitalizacije istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu, prekogranični je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije

U petak, 31. srpnja 2015. godine, na konferenciji za novinare u Kući fresaka u Draguću, predstavljen je međunarodni skup arhitekata o praktičnoj prostornoj aplikaciji istarskih fresaka,  koji se održava u sklopu projekta REVITAS II.

Sudionike skupa, novinare i uzvanike pozdravio je domaćin, načelnik općine Cerovlje Emil Daus pritom izrazivši  zadovoljstvo nastavkom aktivnosti u Kući fresaka koja je ugošćavanjem arhitekata iz Japana, Austrije, Velike Britanije i Hrvatske opetovano ishodište kreativnog procesa koji će doprinijeti očuvanju i reinterpretaciji istarske baštine.

Voditelj projektne aktivnosti, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica,  podsjetio je na ciljeve, zadatke i partnere projekta prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska, zahvalivši se organizatorima skupa arhitektonskom uredu iz Zagreba Penezić i Rogina, na organizaciji i dovođenju eminentnih stručnjaka koji će zasigurno biti i inspiracija budućim i sličnim projektima, najavivši  i promišljanja o slijedećem  sličnom projektu, a to je Kuća kaštela u Momjanu.

Arhitekt Krešimir Rogina iz Studija Penezić i Rogina, predstavio je eminentne svjetske sudionike skupa te dio njihovih dosadašnjih nagrađivanih radova. Ujedno je najavio da će kroz ovaj skup autori nastojati prema motivima istarskih fresaka osmisliti konkretne prostorne intervencije na odabranim lokacijama kroz studijske obilaske i terenske analize tijekom proteklih dana po Istri. Intervencije su zamišljene kao "polimorfni multifunkcionalni niskobudžetni otvoreni objekti" poput nadstrešnica, odmorišta, postaja, autobusnih stajališta, vidikovaca, njih sedam i to u slijedećim gradovima i mjestima; dva objekta u Svetvinčentu, po jedan u Sovinjaku i Grimaldi, te Buzetu, Vodnjanu i Draguću.

O  utiscima tijekom boravka u Istri i obilasku lokaliteta prof. Takaharu Tezuka (Tokio, Japan) i prof. Andreas Lichtblau (Graz, Austrija) izrazili su svoje oduševljenje viđenim, mjestima i krajolicima, te gostoljubivošću žitelja Istre.

Dana 11. rujna organizirat će se izložba projektnih rješenja u Kući fresaka u Draguću, a radovi ostaju u trajnom vlasništvu Istarske županije odnosno gradova i mjesta. Na izložbi će, uz spomenute autore, učestvovati prof. Yoshiharu Tsukamoto (Tokio, Japan), prof. Roger Riewe (Graz, Austrija) i arch. David Mikhail (London, UK).

Projekt REVITAS II – Nadgradnja revitalizacije istarskog zaleđa i turizma u istarskom zaleđu, prekogranični je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Slovenija- Hrvatska 2007-2013 u sveukupnom iznosu od 843.058,49 EUR. Partneri projekta REVITAS II su: Grad Kopar (vodeći partner), Istarska  županija, Turistička zajednica Istarske županije, Grad Buzet, Grad Vodnjan, Općina Izola i Općina Piran.

Komentirajte prvi

New Report

Close