Odriču se komunalnog doprinosa, daju novac za geodetske elaborate…

Autor: Suzana Varošanec , 02. listopad 2012. u 14:23
Dobra vijest za oko 15 tisuća poljoprivrednih gospodarstava u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.../PXL

Poljoprivrednicima će sufinancirati izradu geo-detskih elaborata, a općina Veliko Trojstvo oslobodit će komunalnog doprinosa sve nelagalne gospod. objekte

U rujnu je počela primjena novoga Zakona o postupanju s nelagalno izgrađenim zgradama, no čini se da je mnogo toga još potrebno na brzinu učiniti da bi on u praksi zaživio. A za taj dio posla loptica je prebačena na teren lokalnih vlasti, pa se neke od njih pripremaju na posebne akcije, odnosno odluke koje će dati dodatni poticaji legalizaciji. O čemu je riječ, najbolje govori aktualni primjer Bjelovarsko-bilogorske županije, koja plijeni pozornost i resornoga Ministarstva graditeljstva zbog najave velika interesa za legalizacijom, kao i poticaja koje nudi. "Sufinacirat ćemo izradu geodetskoga elaborata potrebnog za legalizaciju poljoprivrednih objekata", najavljuje Željko Stojković, viši stručni suradnik za ruralni razvoj i pripremu razvojnih projekata tamošnjega županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, slatkovodno ribarstvo i lovstvo.  Objašnjava kako su opipali puls poljoprivrednika te zaključili da je interes seljaka za legalizaciju doista jako velik. 

Daju pola milijuna kuna

"Želimo kao županija pomoći našim poljoprivrednicima koji su zainteresirani za legalizaciju jer jednostavno žele mirno spavati, ali su financijski bačeni na koljena. Treba im financijska pomoć da legaliziraju sve svoje objekte koji im i služe za poljoprivrednu djelatnost. Županija je predvidjela oko pola milijuna kuna za te aktivnosti u ovoj godini, a htjeli bismo osigurati i nova sredstva za istu svrhu i u 2013.", objasnio je Stojković dodavši da će se ovih dana održati županijska skupština na kojoj će i odluka biti službeno donesena, pa će biti poznat iznos s kojim će se županija sufinancirati legalizaciju poljoprivrednih objekata. Zasad se govori o subvenciji 70 posto cijene geodetskog elaborata. Kako neslužbeno doznajemo, za olakšice i poticaje korisnicima u primjeni novog zakona ove se jeseni intenzivno pripremaju i drugi "lokalci". Angažirane su i udruge općina i gradova u koordinaciji s resornim ministarstvom, a prema svemu sudeći, jedinice lokalne samouprave masovno će se odreći komunalnoga doprinosa. Očekuje se, međutim, i sličan potez države, odnosno smanjenje vodoprivrednoga doprinosa. Takve se odluke navodno pripremaju u skladu s ocjenom kako nije posrijedi tako velik prihod koji bi lokalne vlasti, kao i Hrvatske vode, izgubile, koliko je s druge strane golema opća korist od legalizacije. Načelnik općine Veliko Trojstvo, u blizini Bjelovara, Ivan Kovačić navodi da će tamo osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa sve nelagalne gospodarske objekte, bez obzira na to je li riječ o obrtniku, poduzetniku ili farmi kojoj treba legalizacija.

Ključ za poticaje

"Nastojat ćemo pomoći svima, te s resornim ministarstvom dogovaramo i edukaciju. Da bi naši poljoprivrednici od 1. srpnja iduće godine, kad uđemo u EU, i dalje mogli dobivati poticaje, jedna od prvih stvari je legalizacija objekata koji su mahom nelegalizirani. Kanimo osigurati svima koji krenu u legalizaciju da im, na osnovi njihove brojnosti, i geodeti i arhitekti mogu ponuditi najpovoljnije cijene", rekao je Kovačić objasnivši da je 20 godina čelnik rurarne sredine koja u međuvremu stekla titulu EU destinacije izvrsnosti. Zanimljiv je primjer Bjelovarsko-bilogorske županije, u kojoj postoji oko 14.800 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, a aktivno ih je između 60 do 70 posto. Posrijedi su poljoprivredni objekti koji služe u poljoprivredne svrhe, broje se u desecima tisuća, a pritom je danas otvoreno pitanje koliko je njih nelegalno. Ako je suditi prema zanimanju za subvencije u svrhu legalizacije, čini se da je potencijal golem. Stojković navodi da svi oni koji ispunjavaju uvjete mogu očekivati da će Županija u listopadu raspisati javni poziv za korištenje tih sredstvava. "Moći će kandidirati svi oni koji imaju prebivalište u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji uz uvjet da ovdje ostvaruju poljoprivrednu djelatnost, a dodatno se traži i dokaz da nemaju dugova Poreznoj upravi i jedinicama lokalne samouprave, gradovima i općinama", objasnio je. U vezi sa subvencijama istaknuo je kako će se tražiti račun za geodetski elaborat te da se sredstva po jednom gospodarstvu kreću između 3,5 i pet tisuća kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close