Odrekli smo se oko 40 mil. eura za o(p)stanak Cimosa

Autor: Marija Brnić , 02. veljača 2017. u 22:01
Ministar državne imovine Goran Marić/P. M./PIXSELL

Slovenci će za potraživanje DAB-a po 20 godina starom kreditu u proračun RH jednokratno uplatiti 7 milijuna eura.

Hrvatska se odriče gotovo dvije trećine potraživanja po glavnici 20 mil. eura kredita slovenskog Cimosa uzetog prije više od 20 godina u nekadašnjoj Riječkoj banci.

Slovensko Društvo za upravljanje imovinom banaka za potraživanje hrvatskog DAB-a od Cimosa u državni će proračun RH 15 dana nakon sklapanja sporazuma uplatiti 7 milijuna eura. To je više od prvotno nuđenih 3,5 mil. eura, odnosno 5 mil,. koje bi Hrvatskoj bili plaćeni uz 10 godina počeka u dvije rate, te dodatne uvjete koji nisu bili prihvatljivi za RH.

Međutim, iznos kojeg se država u ovom slučaju odriče još je i veći budući da je sudskim sporom kojeg DAB vodi protiv Cimosa ukupan iznos potraživanja za glavnicu i kamate prešao 46 milijuna eura. Ministar državne imovine Goran Marić, koji je u zadnjoj fazi od DAB-a preuzeo vođenje pregovora sa Slovencima,  zadovoljan je dogovorom postignutim s ministrom gospodarstva Slovenije Zdravkom Počivalšekom, jer će se sporazumom obvezati talijanskog investitora koji će preuzeti Cimos da u tvornici u Labinu zadrži proizvodnju, kao i svih postojećih 1200 radnih mjesta najmanje u naredne dvije godine.

"U ovim okolnostima to je najpovoljnije moguće rješenje", ocijenio je i premijer Plenković na sjednici Vlade, a posebno pozitivne reakcije ovim rješenjem stižu iz Slovenije, u kojoj slijedi zaključenje privatizacijskog procesa kojim će Cimos od države i banaka preuzeti talijanski fond Palladio Finanziaria. 

Komentirajte prvi

New Report

Close