Određene početne cijene za prodaju udjela u Hotelima Maestral i Imperijalu

Autor: Poslovni.hr/H , 02. svibanj 2016. u 15:53
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Donesena je i odluka o prodaji 24,78 postotnog državnog udjela u HTP-u Korčula putem javne dražbe na Zagrebačkoj burzi, dok odluka o prodaji državnog udjela u HTP-u Orebić nije donesena.

Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) u ponedjeljak je odlučilo o početnoj cijeni za prodaju udjela u dubrovačkim Hotelima Maestral i rapskom Imperijalu te o prodaji gotovo 25 posto udjela u HTP Korčula.

 Na dnevnom redu sjednice Upravnog vijeća CERP-a bilo je ukupno 35 točaka, no donesene su odluke o osam točaka, tri su skinute s dnevnog reda, a o ostalima se nije raspravljalo zbog, kako se navodi u priopćenju objavljenom nakon sjednice, "ranije zakaznih obaveza članova", pa će se "sjednica Upravnog vijeća nastaviti u narednim danima". 

 Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), koji predsjeda i Upravnim vijećem CERP-a, Tomislav Boban novinarima je nakon sjednice pojasnio kako je ovo bila prva sjednica Vijeća u novom sastavu pa je dnevni red morao biti dopunjen s nekoliko novih točaka, primjerice o raspisivanju natječaja za ravnatelja CERP-a i njegovog zamjenika. Sjednica je, kazao je Boban, prekinuta, zbog "hitnog sastanka u Državnom odvjetništvu".

 Među odlukama koje su donesene na današnjoj sjedinici je ona o početnoj cijeni za prodaju 68,26 postotnog udjela u dubrovačkim Hotelima Maestral u drugom krugu. Početna cijena za taj državni udjel u dubrovačkoj hotelskoj kući iznosi 109,06 milijuna kuna, odnosno 309,82 kuna po dionici. Početna cijena za 50,08 postotni udio u rapskom Imperijalu određena je na 259,9 milijuna kuna, odnosno 816,18 kuna po dionici. 

  Iz CERP-a pritom podsjećaju da su javni pozivi za prodaju udjela u Hotelima Maestra i Imperijalu objavljeni početkom listopada prošle godine, a rok za podnošenje pisama namjere za iskazivanje interesa bio je početkom studenog. U prvom krugu javnog prikupljanja neobvezujućih ponuda CERP je zaprimio iskaz interesa 26 domaćih i stranih investitora – 15 za Hotele Maestral, a 11 za Imperial.

 Donesena je i odluka o prodaji 24,78 postotnog državnog udjela u HTP-u Korčula putem javne dražbe na Zagrebačkoj burzi, dok odluka o prodaji državnog udjela u HTP-u Orebić nije donesena. Boban je pritom pojasnio da je za HTP Orebić odlučeno da se još malo pričeka, s obzirom na planirane investicije u tom društvu, koje bi mogle podići i cijenu državnog udjela.

 Uz ostalo, Upravno vijeće CERP-a je donijelo i odluku o odustajanju od daljnjih pokušaja da se proda tvrtka 3. maj Tvornica industrijske i brodsjke opreme (TIBO)  zbog, kako se navodi, "vrlo velike izvjesnosti pokretanja stečajnog postupka", a s obzirom da je 8. travnja Trgovački sud u Rijeci donio rješenje o pokretanju prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad tom tvrtkom.

Prihvaćena su i izvješća o natječajima za prodaju udjela u Vjesniku, Lipovici i Agroduhanu, na kojima nije bilo iskazanog interesa potencijalnih kupaca, a Vijeću je dana i informacija o postupku predstečajne nagodbe nad tvrtkom Badel 1862.

 Iz CERP-a su objavili i da su s dnevnog reda skinuti prijedlozi o pokretanju postupaka prodaje društava Jadran iz Crikvenica, RIZ-Odašiljača iz Zagreba te slatinskog Agroduhan, a Boban je kazao kako je do toga došlo kako bi se napravile dodatne konzultacije s resornim ministarstvima i potencijalnim ulagačima. 

  Među točkama koje nisu raspravljene ostale primjerice one o realizaciji Odluke Upravnog vijeća o pokretanju postupka prodaje dionica Hrvatskog telekoma izvan knjige naloga putem javne dražbe na Zagrebačkoj burzi, kao i o odluci Vlade o pokretanju postupka prodaje dionica Končara Elektroindustrije, također putem javne dražbe ili blok transakcije na Zagrebačkoj burzi.

 Boban je kazao i kako je Upravno vijeće CERP-a primilo i informaciju da je zaprimljena ponuda za preuzimanje državnih dionica u Sunčanom Hvaru. "Tu ćemo sjesti još malo s Ministarstvom financija i  Ministarstvom turizma i vidjeti da li ćemo prihvatiti ponudu za preuzimanje ili ćemo prodati te dionice putem burze", kazao je Boban.

 Dodao je i očekuje da bi se prvi ugovori o već započetim privatizacijama, s obzirom na zakonske rokove, mogli potpisati za dva i pol ili tri mjeseca. Upitan je li realno da se u tom roku realiziraju najave premijera Tihomira Oreškovića o prihodima od privatizacije kojima bi se umanjio javni dug, Boban je odgovorio: "Mi to moramo napraviti."

 "Premijer je vrlo je vrlo jasno rekao koji je razlog. Mi imamo prolazno vrijeme, koncem petog mjeseca i moramo pokazati Europskoj komisiji da smo ozbiljni, da ozbiljno mislimo i ozbiljno radimo. Prostora ima i ne da se nadam, nego obećajemo da ćemo to uspjeti realizirati do tog roka", kazao je Boban. Podsjetio je i na ranije najave aktivacije državnog 'mrtvog kapitala' prodajom stanova i poslovnih prostora, prenamjenom vojne imovine i sl. , a rekao je i da se razmišlja za manjinske udjele države u 450 poduzeća napraviti "jedna košarica" koja bi se ponudila investitorima, kao i da smatra da bi umjesto prodaje tvrtke Državne nekretnine bolja ideja bila stvaranje nekretninskog fonda. 

 Otklonio je i ikakvu mogućnost da se ide u privatizaciju šuma ili voda. "To nitko nikada nije govorio, to su nacionalna bogatstva i to nije u nikakvim planovima".

Komentirajte prvi

New Report

Close