‘Odradite reforme zbog eura’

Autor: Ana Blašković , 05. svibanj 2019. u 21:59
Guverner HNB-a Boris Vujčić/Patrik Macek/PIXSELL

Misija MMF-a nakon posjeta Hrvatskoj u sklopu redovnih godišnjih konzultacija.

Nakon posjeta Hrvatskoj misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na čelu sa Srikantom Seshadrijem odaslala je Vladi poruku koja se, više-manje ista, čuje svake godine. Dok hvale pad duga (unatoč isplatama jamstvima) i rast BDP-a, upozoravaju da bi usporavanje Europe moglo narušiti tu sliku.

Za nastavak rezanja duga nužno je kontinuirano ograničavanje potrošnje te bolje iskorištenje EU novca.

"Smanjenje makro ranjivosti samo je polovica zadatka", ističu. Teži su reforme koje se rade dok "sja sunce" da korist od eura bude maksimalna. A one su poznate; racionalizacija javne uprave politikom nagrađivanja, privatizacije, veća participacija radne snage, reforma obrazovanja.

Iako ohrabruju rezanje parafiskalnih nameta, upozoravaju da neizvjesnost i zaostali predmeti na sudovima koče poslovnu klimu.

Pospremanje je nužno i u zdravstvu koje se treba pozabaviti troškovima, dok je u mirovinskom nužan dulji radni vijek. Guverner HNB-a Boris Vujčić komentirao je poruku Fonda riječima da i on o reformama govori godinama, no su problem otpori.

"Imate političke otpore različitim reformama, jer se netko osjeća ugrožen pa ih usporava", kazao je Vujčić gdje zapinje za N1. 

Komentirajte prvi

New Report

Close