Odobreno još 13.000 stanova u Zagrebu

Autor: Ivan Pandžić , 21. siječanj 2008. u 06:30

Prihvaćeni su planovi investitora za gradnju na čak 216 hektara zemljišta

Unatoč činjenici da je u Zagrebu u prvih devet mjeseci prošle godine bio rekordni broj nezavršenih stanova veći od osam tisuća, padu prodaje i čak realnom padu cijena, optimizam investitora u glavnom gradu ne jenjava. Na samo jednoj, prvoj ovogodišnjoj sjednici, zagrebačko Poglavarstvo usvojilo je 13 planova uređenja koji se prostiru na čak 216 hektara površine i predviđaju gradnju više od 13 tisuća stanova, dva poslovna tornja od 21 i 26 katova, tisuće dodatnih kvadrata poslovnog prostora, brojne škole, vrtiće, parkove, pa čak i staračke domove. Sve planove financirali su privatni investitori kako bi napokon dobili urbanističke propozicije za gradnju projekata na područjima koji su uređeni planovima. Neki od planova već su poznati javnosti prije odluke Poglavarstva jer su prošle godine poslani u javnu raspravu ili izmjene, ali posljednje odobrenje Poglavarstva znači da je ostala još samo jedna istanca prije nego što se zatraže dozvole za gradnju. Naime, planove zadnjeg dana ovog mjeseca još treba potvrditi Skupština i zatim će se otvoriti put za investicije koje se mogu mjeriti stotinama milijuna eura. U zadnjem kvartalu planovi skoro uopće nisu donošeni zbog čekanja novog GUP-a, a u Zavodu za prostorno uređenje su nam potvrdili da su investitori ipak s novim GUP-om dobili više jer je, primjerice, dozvoljena veća izgradnja. Zajedničko većini planova je da su doneseni za još neizgrađeno područje, te da ocrtavaju širenje stanovanja na rubnim područjima grada. Najveći broj novih stanova, oko 4900, predviđeno je sa dva plana u zoni povezanoj s Jankomirom. U veoma atraktivnoj zoni, koja se nalazi uza sami savski nasip, a na kojoj je sada betonara GIP Pionira, planirano je oko 2500 stanova za 7000 stanovnika, bogati rekracijski sadržaj, starački dom, vrtić, škola, vjerski objekt. Formalno je financijer plana tvrtka Paron, ali iza nje stoji GIP Pionir.

Zanimljiv je kod tog plana preokret u kojem se nakon niza trgovačkih i proizvodnih sadržaja krenulo u stanogradnju. Visina zgrada je pretežno osam katova. Investitor Munis platio je drugi plan, Jankomir – Malešnica, koji se prostire na 38 hektara površine koja je uglavnom neizgrađena ili se na njoj nalaze male kućice. Na prostoru može stati oko 2400 stanova, u zgradama od četiri do devet etaža, a kako bi naselje trebalo postati novo središte krajnjeg zapada, planirane su čak tri škole, dva vrtića, ambulanta i starački dom. Treći plan po broju predviđenih stanova nalazi se gotovo u samom središtu grada i odnosi se na cijelo područje Kruga. Umjesto sadašnjih 800 stanova u starim zgradama do tri kata, na području koje obuhvaća 18,34 hektara ide 1990 stanova u zgradama od pet do devet etaža. Na križanju Ulice Kruge i Vukovarske predviđa se poslovni neboder od 21 kata, a nove vizure i stambene zgrade uz Slavonsku aveniju i Ulicu Hrvatske bratske zajednice. Čelnici Bramgrada koji je investitor potvrdili su da oni sami planiraju graditi samo nekoliko stambenih objekata pa je usvajanjem plana otvoren put ostalim investitorima. U vrlo propulzivnom području Zagreba, Blatu, planom Blato-jug predviđeno je 1500 stanova o kojima smo već pisali. Kumrovečka tvrtka MGT je potvrdila da investiciju planira sama završiti.

Skriveni igrači
Po tisuću stanova predviđeno je u uz sjeveroistočni dio Ulice grada Gospića i u Degidovcu koji se nalazi u sjeveroistočnom dijelu grada, u Markuševcu. U oba su planirani popratni sadržaji poput vrtića i škola. Uz Ulicu grada Gospića u istočnom dijelu grada investitori su Gethaldus, Kmgrad i dvije švedske tvrtke, Thornabben i ThornsLicenns WTS. Stambena izgradnja bit će u deveterokatnicama. U Degidovcu je predviđeno naselje zgrada na 23,3 hektara, a investitor je prilično mlada tvrtka TGD nekretnine pa se pretpostavlja da se iza njih kriju jači “igrači”. U Sesvetskoj Selnici je plan financirala privatna osoba, Slavko Poljak. Na 27 hektara ide oko 900 stanova u zgradama od četiri etaže. Sljedeći po broju stanova je sada izmijenjeni projekt Konstruktora na mjestu TKZ-a na Črnomercu. Uz poslovni neboder od 26 katova – prvi u zapadnom dijelu grada – planirano je oko 600 stanova. Između objekata poslovne i industrijske namjene u Vukomercu planirano je 500 do 600 stanova. Investitor još nije poznat jer su plan financirali građani. Budući da je dopuštena gradnja od devet katova te bi uskoro trebala biti produžena Vukovarska avenija, područje je vrlo zanimljivo. U Sesvetama se kroz dva plana predviđa još 550 stanova uz već otprije poznate projekte. U Gajišću je predviđeno 250 stanova i popratni sadržaji investitora Slaveks, a u Selčini sjever je odobreno 300 stanova kojima je investitor Prigorka stanogradnja.

Veliko povećanje
Konačno je nakon brojnih izmjena usvojen i plan za jug Savske ceste na koji idu dva poslovna nebodera po 17 katova. Jedan će umjesto Accora raditi norveški Verdispar. Broj stanova nije bilo moguće dobiti, ali kako su predviđeni duž cijele Savske objekti od 4-6 katova umjesto sadašnjih niskih kuća i radionica, očekuje se znatno povećanje. Manji broj stanova, oko 85, predviđen je u zoni Resnik III i odnosi se uglavnom na obiteljske kuće. Posljednji usvojeni plan je nadaleko poznat i odnosi se na Cvjetni prolaz HOTO grupe, ali nitko od službenih osoba u gradu koje su ga verificirale nije mogao potvrditi koliko će stanova na kraju, nakon svih izmjena, projekt imati.

Investicije Nexe grupe u Lučkom

Osim stambenih, usvojeni su i dugo najavljivani planovi čisto poslovne namjene. Dva se odnose na područje oko petlje u Lučkom. Na sjeveru Beton Lučko na svom zemljištu planira poslovnu i proizvodnu namjenu, a na južnom dijelu gdje također postoji betonara planirana je poslovna namjena. Južni dio je financirala tvrtka kći Našice cementa, ali još nije točno poznato koje će poslovne sadržaje grupa Nexe graditi. U Resniku III, na istoku grada, sigurno će niknuti još jedan veliki trgovački centar, ali kada smo prije pitali tvrtku Trezorinvest za koga su financirali plan, nisu još bili spremni otkriti. Iznad budućih Bandićevih stanova na svinjogojskoj farmi, donešen je plan poslovne zone od čak 187 hektara.

Od 85 do 2500 stanova

1. Jankomir-Malešnica – 2400 stanova na 37,9 ha
2. Jankomir-Prisavišće – 2500 stanova na 36 ha
3. Kruge – 1990 stanova i 21 kat tornja na 18,34 ha
4. Blato jug – 1500 stanova na 17,2 ha
5. Degidovec – 1000 stanova na 23,3 ha
6. Ul. grada Gospića – 1000 stanova na 12 ha
7. Sesvetska Selnica – 900 stanova na 27 ha
8. TKZ-Črnomerec – 600 stanova i 26 katova nebodera na 4,48 ha
9. Vukomerec – 500 stanova 9,14 ha
10. Selčina sjever – 300 stanova na 6,73 ha
11. Gajišće-jug – 250 stanova na 9,2 ha
12. Resnik III- 85 stanova i trg. centar na 4,87 ha
13. Savska – pos. neboderi od 17 katova i nepoznat broj stanova na 10,4 ha

Komentirajte prvi

New Report

Close