Odobren projekt Urbane aglomeracije Split vrijedan 62,7 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 07. listopad 2016. u 17:24
Foto: Press

Gradonačelnik je čestitao svim gradovima i općinama unutar Urbane aglomeracije Split, te zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom složenom i dugotrajnom postupku pripreme i prijave na natječaj.

Grad Split kao nositelj Urbane aglomeracije Split je dobio odluku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU prema kojoj je Urbana aglomeracija Split odabrana kao područje za provedbu ITU mehanizma (mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja), a kojim je određena indikativna alokacija za projekte Urbane aglomeracije Split u iznosu od 62,7 mil € do 2020. godine.

Tom prigodom je u Gradskoj upravi Grada Splita upriličena konferencija za medije,  na kojoj je sve prisutne pozdravio gradonačelnik, g. Ivo Baldasar, sa svojim suradnicima koji su vodili cijeli proces pripreme i prijave Urbane aglomeracije Split na ITU natječaj, zamjenikom, g. Goranom Kovačevićem, pročelnicom Službe za gospodarstvo, turizma, međunarodne i EU fondove, Elom Žižić i višom savjetnicom za međunarodne i EU fondove, Anom Jerkunicom. Prisutni su bili i gradonačelnici i načelnici svih gradova i općina koji ulaze u obuhvat Urbane aglomeracije Split, i to gradova Kaštela, Sinja, Solina, Trogira te općina Dicma, Dugog Rata, Dugopolja, Klisa, Muća te Podstrane. Predstavnici Grada Omiša i Općine Lećevica su bili spriječeni prisustvovati. Prorektor, prof. dr. sc. Marko Rosić je sudjelovao ispred Sveučilišta u Splitu, kao izrađivača Strategije razvoja Urbane aglomeracije Split.

Gradonačelnik je čestitao svim gradovima i općinama unutar Urbane aglomeracije Split, te zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom složenom i dugotrajnom postupku pripreme i prijave na natječaj. Naglasio je kako  je ovo velika stvar u programskom smislu budući da je Hrvatska jedna od 17 država članica Europske unije koje su odabrale provedbu ITU mehanizma za održivi urbani razvoj, a koji će u sljedećem programskom razdoblju biti još značajniji instrument i zato je od strateške važnosti za sve Gradove i Općine da nastave sudjelovanje u procesu i realiziraju projekte.

Grad Split, kao grad nositelj Urbane aglomeracije Split, zajedno s ostalih 12 gradova i općina koji ulaze u obuhvat Urbane aglomeracije Split, gradovima Kaštelima, Omišom, Sinjem, Solinom, Trogirom te općinama Dicmom, Dugim Ratom, Dugopoljem, Klisom, Lećevicom, Mućem te Podstranom započeo je još u srpnju 2015.g. aktivnosti na formiranju obuhvata Urbane aglomeracije Split, osnivanju radnih tijela za izradu i provedbu Strategije – Koordinacijskog vijeća, Partnerskog vijeća, tematskih radnih skupina, kao i fokus grupa. U proteklom jednogodišnjem periodu je održano preko 30 različitih sastanaka, a na kojima je sudjelovalo preko 850 predstavnika javnog, privatnog, civilnog sektora te predstavnika Sveučilišta u Splitu i radnog tima Grada Splita, a sve s ciljem što kvalitetnije i sveobuhvatnije izrade Strategije razvoja Urbane aglomeracije Split do 2020.godine. Projektna dokumentacija poslana 15.07.2016.g. na ITU natječaj se sastojala od 1.100 stranica različitih dokumenata, odluka, izvješća, a najveći i najvažniji segment se odnosio na nacrt Strategije razvoja Urbane aglomeracije Split kao i prijedlog doprinosa ITU mehanizma provedbi Strategije. U istome je naveden prijedlog mjera Strategije koje će se financirati putem ITU mehanizma do 2020.godine, a odnose se na čisti urbani prijevoz, razvoj integriranih turističkih programa baziranih na kulturnoj baštini, korištenje brownfield lokacija, unaprjeđenje javnog sustava toplinarstva, razvoj sustava poduzetničke infrastrukture, unaprjeđenje kvalitete i relevantnosti ponude obrazovnih programa cjeloživotnog učenja, održivu integraciju nezaposlenih osoba, razvoj i podizanje kvalitete strukovnog obrazovanja, razvoj deinstitucionaliziranih usluga socijalne skrbi kao i jačanje socijalne uključenosti.

U slijedećem periodu slijedi nastavak sektorskih dijaloga s nadležnim ministarstvima te definiranje konkretnih projekata i grant shema koji će se financirati putem ITU mehanizma do 2023.g. na području Urbane aglomeracije Split.

Komentirajte prvi

New Report

Close