Odmorite se, upoznajte tradiciju i uživajte u gastronomiji Daruvara, Bjelovara i Garešnice

Autor: Poslovni.hr , 15. prosinac 2014. u 09:12
Damir Bakarić, Daruvarski vinograd

Izuzetna i nagrađivana vina degustirana u ugodnim interijerima vinskih kušaonica uz specifične priče…

Destinacija Daruvar – Bjelovar – Garešnica nudi sve ljepote prirode kroz usluge zdravstvenog turizma koje obuhvaća uživanje u termalnim izvorima ove regije, lovnih mogućnosti koje se kriju u  prostranim šumama i okolnom krajoliku pa do seoskog turizma zahvaljujući kojem ćete doživjeti selo na sasvim drugačiji način i osjetiti autohton doživljaj destinacije i njene izvorne ponude. Na seoskim domaćinstvima imat ćete priliku naučiti stare zanate na tečajevima ugljarenja, tkanja, izrade tradicijske odjeće, izradu nakita te vidjeti kako se nekad živjelo.

Uživanje i briga o zdravlju

 Ljekovita termalna voda na području Daruvara oduvijek je korištena za poboljšanje kvalitete života, te je bitna poveznica između prošlosti i sadašnjosti. Prvi su je koristili Jasi, a liječili su se tu i rimski carevi, turski i austrougarski vojskovođe, gospoda, građanstvo i seljaštvo. Kapaciteti današnjih izvora su oko 30 l/s, a temperatura se kreće do 47°C. Wellness centar Daruvarskih toplica i Termalnog vodenog parka Aquae Balissae smješten je na samim izvorima termalne vode i ljekovitog blata. U centru zdravlja i ljepote, prepustite se blagodatima termalnih bazena,saunama, parnim kupeljima, raznim relax i sportskim masažama tijela ili kozmetičkim tretmanima. Svijet wellness-spa oaze Daruvarskih toplica dodatni je sadržaj očuvanju zdravlja kroz primjenu ljekovitih prirodnih činitelja.

Odmor uz autohtonu hranu i vrhunsku kapljicu

Agroturistički klaster srca zelene Hrvatske čini 30-tak turističkih ponuđača s područja središnje Hrvatske koji nude posebne, autentične i privlačne turističke proizvode. Smješteni na ruralnom prostoru dostupni su svim vrstama prijevoza. Članice klastera djeluju kao seoski turizmi, vinarije, izletišta, kleti,etno sela, a nude atraktivne turističke proizvode na osnovi tradicije, ruralnog okruženja i očuvane baštine. Uređene i označene biciklističke, konjičke, pješačke staze, planinarski i lovački domovi, vinske ceste, tradicijske priredbe i događanja, bogata povijest, raznovrsna gastronomska ponuda, bogat biljni i životinjski svijet, idealna su kombinacija za višednevni odmor, rekreaciju i avanturizam tijekom cijele godine.

U podnožju Bilogorske gore, nadomak Bjelovara nalazi se Bilogorska vinska cesta. Pitomi krajolik, očuvana priroda i gostoljubivi stanovnici ovog kraja oduševit će svakog posjetitelja. Dobri uvjeti za uzgoj vinove loze, znanje i mar vinara i vinogradara iznjedrili su najpoznatije vino ovog područja, Graševinu. Bilogorska Graševina je svježije vino od onih istočnih, ali još uvijek kompleksne strukture i punog okusa. Po kakvoći je slijede suha vina Rizling rajnski, Chardonnay, Traminac, i Sauvignon te crne sorte Pinot crni, Cabernet Sauvignon, Portugizac i Frankovka. Uz vina treba kušati tradicionalnu domaću hranu, sireve, med, voćne rakije, likere i sokove. Najljepši i najvrjedniji spomenik rimskog Daruvara, diatretni stakleni pehar za vino, svjedoči o tradiciji vinogradarstva i uživanja u kvalitetnim vinima na ovim prostorima. U prizemlju dvorca grofa Antuna Jankovića, zaslužnog za širenje i procvat vinogradarstva na području Daruvara, otvoren je prvi Vinski salon u Hrvatskoj. Vinski salon je prodajno-izložbenog karaktera, a izlošcima i paletom proizvoda obuhvaća punktove Daruvarske vinske ceste.

Visoko trofejna grla srnjaka, skupni i pojedinačni lovovi na divlje svinje, kvalitetna ponuda sitne divljači pozicioniraju Bjelovarsko bilogorsku županiju među vodeće Županije u lovnom turizmu Hrvatske.

Zadivit će vas domaća kuhinja u kojoj se redom nižu domaći kruh, sirevi, žganci, gibanice, moslavačke brašnjače, krvavice, bilogorski lovački specijaliteti,fiš paprikaš, slavonski čobanac, dizane knedle na pari, kukuruzna zljevanka, salenjaci, bramborak kao i mnoge druge delicije.

Rijetko se koji kraj u ovom dijelu Hrvatske može podičiti tolikom raznolikošću reljefa, klime, tla i niza drugih činitelja što bitno utječu na uzgoj vinove loze. Izuzetna i često nagrađivana vina degustirana u ugodnim interijerima vinskih  kušaonica uz specifične priče o sortama i fazama stvaranja uz kriške domaćeg sira i raznih  suhomesnatih proizvoda, sastavni su dio gostoprimstva Bjelovarsko-bilogorskog kraja.

Više informacija na www.hrvatska365.eu

Faceboook : www.facebook.com/croatia.hr

 

Komentirajte prvi

New Report

Close