Odluke o ukidanju općina neće biti paušalne

Autor: Marija Crnjak , 07. siječanj 2018. u 21:59
Ministar uprave Lovro Kuščević/Miranda Cikotić/PIXSELL

Ministar uprave o reformi sustava općina i novom Zakon u agencijama.

U reformi sustava općina potrebno je funkcionalno i fiskalno ojačati općine, te spojiti one koje ne mogu same obavljati svoje poslove.

Pritom se još ne zna koliko će se općina eventualno ukinuti, jer još ne postoji analiza sustava, pojasnio je u razgovoru za Hinu ministar uprave Lovro Kušćević. "Nema smisla donositi paušalne odluke da, primjerice, neće biti 500 općina nego 300 ili 100. Ugovorit ćemo trogodišnji projekt Sustav upravljanja kvalitetom u javnoj upravi, vrijedan 40 milijuna kuna, koji s 85 posto sufinancira EU.

Njime će se precizirati procesi koje provode jedinice lokalne i regionalne samouprave, uredi državne uprave i ispostave ministarstava po županijama.

Analizirat ćemo koje poslove provode i u kojem dijelu se preklapaju, te kadrovsku ekipiranost. Tek tada će se moći odlučiti treba li neke jedinice lokalne samouprave spojiti, treba li određene poslove neke općine preuzeti županija i koja je jedinica dovoljno jaka da preuzme dio županijskih ili državnih poslova", pojasnio je.

  Ministar je najavio da će do ljeta u proceduru  Zakon o agencijama. Njime će se urediti sustav pravnih osoba s javnim ovlastima agencijskog tipa s ciljem uklanjanja nepreglednosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close