‘Odluka VSRH-a ne razmatra izvjesnost ishoda tužbi’

Autor: Jadranka Dozan , 04. travanj 2019. u 22:00
Guverner Boris Vujčić/Goran Stanzl/PIXSELL

Sukladno svom mandatu, pratit ćemo postupanja proizašla iz odluke suda te izmjena ZPK iz 2015., kažu u HNB-u.

O ovotjednom rješenju Vrhovnog suda vezanog uz "sagu o franku" većina se na razne načine zainteresiranih strana već očitovala.

Hrvatska narodna banka obično ne istrčava s tumačenjima, a u odgovoru na naš upit na tragu su već apsolviranih objašnjenja, uključujući i ono samog predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse.

Prema HNB-u, VSRH je zauzeo pravno shvaćanje da sklapanje dodatka ugovoru o kreditu kojim je (temeljem izmjena ZPK-a iz 2015.) izvršena konverzija kredita iz CHF u eursku valutnu klauzulu, ne znači i da je korisnik kredita izgubio pravni interes za utvrđenjem ništetnosti pojedinih ugovornih odredbi. Dakle, neovisno o konverziji ovlašteni su tj. imaju pravo pokrenuti pojedinačne sudske postupke s ciljem ostvarivanja eventualnih prava koja smatraju da im pripadaju temeljem toga.

U HNB-u podcrtavaju i da odluka VSRH-a "ne razmatra izvjesnost ishoda pojedinačnih sudskih postupaka, njome se ne problematiziraju drugi zahtjevi koje bi korisnici kredita mogli istaknuti u takvim postupcima, kao ni pravna ni druga pitanja koja bi mogla biti predmet raspravljanja u njima".

Najave najeksponiranijeg "frankera" Gorana Aleksića da će od Vlade tražiti izradu posebnog zakona kojim bi se uredilo pitanje odšteta, a kako bi se izbjeglo val novih tužbi, u HNB-u zasad ne žele ni tumačiti ni komentirati. HNB će, sukladno svom zakonskom mandatu, nastaviti pratiti postupanja proizašla iz spomenute odluke VSRH-a te spomenutih izmjena ZPK iz 2015., kažu.

Komentirajte prvi

New Report

Close